niedziela, 4 grudnia 2016

PAPRYKOWE KOSZYKI Z BIGOSEM

Jak każdego roku, na kilka tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia, robię generalną próbę wykonania bigosu. Choć receptura niewiele się zmienia, za każdym razem próbuję lekko modyfikować przepis sprzed kilku lat, zmieniając proporcję i poszczególne składniki. Podstawą wykonania dobrego bigosu jest jak zwykle czas i serce włożone w gotowanie. Nie ma opcji, by przyrządzić dobry kapuściany miks, jeśli nie mamy ochoty na długotrwały postój przy garach. Plusem tego dania jest to, że po ich przygotowaniu, wrzucamy wszystko do gara i co jakiś czas mieszamy, doglądamy i nieustannie przyprawiamy. Z tym ostatnim muszę uważać, bo zdarza mi się popłynąć z ostrością potrawy. Bigos, zwany także przeglądem tygodnia, choćby podany był na kartonowym świstku, zawsze będzie smakował. Na talerzu jego prostota przybierać będzie na wykwintności, a w stylowym półmisku będzie wyglądał jak milion dolarów. Nie żebym nie miał na czym podać, ale postanowiłem wcisnąć swoje danie w ciasto. Byłem ciekawy smaku paprykowego ciasta i przepełnionego wędzonym smakiem farszu. 


CIASTO (3 porcje):

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki wody.
  1. Mąki mieszamy z przyprawami.
  2. Dodajemy wodę, oraz olej. 
  3. Ugniatamy ciasto, po czym wykładamy je do kokilek, wyłożonych papierem do pieczenia i rozkładamy na dnie i ściankach. Zostawiamy odrobinę na wierzch. 
  4. Do środka wkładamy bigos, posypujemy resztą ciasta i zapiekamy przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Choć do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, przypominam jak dla mnie podstawowy przepis na bigos. Jeśli ktoś nie preferuje kotletów sojowych, oczywiście może je pominąć. Osobiście uważam, że to świetny dodatek.
  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 2 kg białej kapusty ( 1 mała główka ),
  • 2 małe cukinie,
  • 4 cebule,
  • 5 łyżek konfitury śliwkowej,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 śliwek wędzonych,
  • 4 solidne garście grzybów suszonych,
  • 7 łyżek sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • 15 ziaren kolorowego pieprzu,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 8 liści laurowych,
  • 6 goździków,
  • pieprz, sól,
  • 8 owoców jałowca,
  • szczypta kminku,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 100 g kotletów sojowych,
  • 2 łyżki sosu sojowego ( do kotletów)
  • sól ( do kotletów ),
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ( do kotletów ).
  1. Przygotowywanie rozpoczynamy od namoczenia grzybów kilka godzin wcześniej.
  2. Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na olej, która rozgrzewa się w dużym garnku.
  3. Kiszoną kapustę płuczemy, kroimy i dorzucamy do zeszklonej cebuli wraz ze wszystkimi przyprawami. Całość zalewamy 1 litrem wody i gotujemy przez godzinę.
  4. W międzyczasie szatkujemy kapustę, kroimy grzyby oraz podsmażamy drobno pokrojoną w kostkę cukinię wraz czosnkiem.
  5. Kotlety gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem sosu sojowego, po czym delikatnie je podsmażamy.
  6. Do gara dodajemy kapustę,cukinię z czosnkiem, śliwki,drobno posiekane kotlety sojowe, grzyby i wszystko zalewamy wodą w której moczyły się grzyby oraz w razie potrzeby 1/2 szklanki wody. ( wodę trzymałem cały czas w pogotowiu by podlewać bigos, który jak wiadomo lubi się przypalać ).
  7. Po godzinie dodałem, konfiturę oraz koncentrat i gotowałem jeszcze, przez około 2 godziny.

Dobry bigos nie potrzebuje promocji, tak więc...miłego dnia życzę, oraz smacznego ;)

2 komentarze:

  1. ordinary consumption of those supplements promotes frame constructing, weight advantage and growth of muscular tissues evidently. The ability elements used to make those natural health supplements do.For more ==== >>>>>> http://testoupmaxfacts.com/ultimate-testo-explosion/

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! jestem zachwycona smakiem tego bigosu :)Na pewno wypróbuję jeszcze inne Twoje przepisy... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń