sobota, 9 stycznia 2016

OWSIANE BATONY

W związku, ze wzmożoną aktywnością fizyczną ( codzienne bieganie - istne szaleństwo ), musiałem wykombinować coś co zapewni mi szybką przekąskę, w drodze do pracy. Nie mogło być inaczej, jedyne co przychodziło mi do głowy, to baton z mnóstwem orzechów, nasion, bakalii i samych pysznych dodatków. Taki wypiek nie może się nie udać, dlatego wszelkie kombinacje i akrobacje, są mile widziane. 


  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • 10 śliwek suszonych,
  • 10 moreli suszonych,
  • 25 daktyli suszonych,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 30 orzechów laskowych,
  • duża garść żurawiny ( męska garść )
  • 2 banany,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 łyżki karobu,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • sok z połowy cytryny.

  1. Płatki owsiane prażymy na patelni,
  2. W następnej kolejności podprażamy sezam, płatki migdałowe  ( można zastąpić grubo mielonymi migdałami ) oraz słonecznik,
  3. Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni przez około 5 minut, po czym ściagamy z nich skórkę. Drobno siekamy.
  4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Banany rozgniatamy widelcem na papkę. 
  6. Suche składniki wrzucamy do miski - mieszamy, po czym dodajemy masło orzechowe, banany oraz sok z cytryny.
  7. Masę wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy łyżką, lub łopatką. 
  8. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg ).
  9. Po lekkim wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. 

Ni wiem czy jest coś pyszniejszego i przyjemniejszego niż taka przekąska, spożyta po ciężkim treningu. Jak dla mnie jest to rozwiązanie idealne. Czasem gdy kończę trening o 5 rano i spieszę się do pracy, jest to idealne rozwiązanie, które mogę schować do kieszeni i spożyć w biegu ;) Życzę Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. uwielbiam takie batony! szkoda tylko, że mój trening nie jest na tyle wyczerpujący, żebym mogła je jeść na okrągło;) a mam takie pytanie: mam wyciskarke do soków i namiętnie z niej korzystam i zostają mi różne suche "skórki" z owoców, które są dosyć smaczne, ale nie jestem w stanie ich przejeść i zastanawiam się, czy dałoby się dać je jako dodatek do takich batonów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Uważam, że to świetny pomysł. Choć zapewne nie będzie można ich przechowywać tak długo jak tych z suszonymi owocami.

      Usuń
  2. uwielbiam klasyczne owsiane batony, czy ciasta, można do nich dorzucić dowolną ilość ulubionych bakali i po prostu się nimi zajadać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. od paru tygodni zaglądam tu i zaczynam gotować, czyli wzięłam się za siebie i idzie mi chyba dobrze bo inni to zauważają dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Cała przyjemność po mojej stronie.

      Usuń
  4. Hej hej, mam pytanko- dla ilu osób wystarczy taka jedna porcja, zakładając, że nikt nie jest pazerny i wszyscy dostaną po batoniku? Tak mniej więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm zastanawiam się czym zastąpić masło orzechowe...? MARTYNA

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm zastanawiam się czym zastąpić masło orzechowe...? MARTYNA

    OdpowiedzUsuń