środa, 13 stycznia 2016

OGÓRKOWA Z JARMUŻEM

Na pewnym etapie kucharzenia, staramy się szukać klasyków, smaków dzieciństwa i czasem serwujemy je zgodnie z zapamiętanym smakiem, ale niekiedy szukamy czegoś nowego. Tak też było w przypadku tytularnej Pani Zupy, która samym ogórkiem uraczyć się nie chciała i zaprosiła do igraszek Pana Jarmuża ;) Cóż wyszło z tego połączenia ??? Poniżej przedstawiam efekty i krótki opis tej kulinarnej orgii. 


  • 6 ogórków kiszonych, 
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 sporej wielkości marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • koperek ( dysponowałem mrożonym ),
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • pieprz, sól.
  • olej rzepakowy,
  1. Por podsmażamy na oleju rzepakowym, po czym dorzucamy do niego, pokrojone w kostkę : marchew, pietruszkę oraz seler.
  2. Wrzucamy do garnka ziele angielskie, liść laurowy, oraz pieprz.
  3. Ziemniaki kroimy również w kostkę i dorzucamy do gara.
  4. Chwile po ziemniakach wrzucamy starte na jarzynowe ogorki kiszone. 
  5. Mieszamy i wszystko zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy.
  6. Dusimy pod przykryciem, do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw. 
  7. Na chwilę przed ściągnięciem garnka z pieca, wrzucamy do zupy, dwie garście rozdrobnionego jarmużu i gotujemy przez około 2 minuty.  W moim przypadku, jarmuż wylądował i w trakcie gotowania, jak i pod koniec. Chciałem uzyskać zupę bardzo gęstą, gdyż pierwszy pomysł obejmował zupę krem. Jednak żeby zachować prozdrowotne właściwości jarmużu, dorzuciłem drugą garść. 
  8. Zupę na talerzu posypujemy koperkiem, lub dorzucamy do gara przed samym podaniem. 

Zupy są zawsze mile widziane w porze zimowej. Nie ma nic lepszego, niż miska gorącego wywaru z warzyw, który prezentuje się bardzo dobrze, a przy tym wybornie smakuje. Nie bójcie się kombinowania, nawet jeśli coś nie wyjdzie, zdobędziecie świadomość smakową, która następnym razem poprowadzi Was do sukcesu. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz