czwartek, 21 stycznia 2016

FRITTATA Z OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Nie jest żadnym problemem dla wegan, by odtworzyć potrawę w której głównym składnikiem są jajka i przy tym samym zachować świetną formę podania, jak i fantastyczny smak. Frittata występowała już w moim menu, w wydaniu z jarmużem i świeżym pomidorem. Nie ukrywam, że dzisiejsze połączenie zostało wymuszone przez kłujące w oczy produkty. Oliwki już od dawna, awanturowały się by wyskoczyć ze słoika, a stojące obok nich suszone pomidory,cały czas chodziły zalane. Przerżnięta, przy okazji ostatniego dania papryka chilli, zaczęła już się domagać kolejnego cięcia, dlatego postanowiłem zrobić z tym porządek. 


  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • około 30 oliwek czarnych,
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryki chilli,
  • kilka liści bazylii, 
  • szczypta oregano,
  • sól, pieprz,
  • odrobina zalewy z pomidorów.

  1. Cebulę, czosnek i chilli podsmażamy przez chwilę, na niewielkiej ilości zalewy z suszonych pomidorów.
  2. Mąkę mieszamy z płatkami drożdżowymi, przyprawami i wodą.
  3. Do miski dorzucamy, pokrojone oliwki, pomidory oraz bazylię. 
  4. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną oliwą z zalewy pomidorowej. 
  5. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnie i co jakiś czas sprawdzamy zarumienienie naszego omleta. Gdy omlet będzie swobodnie odchodził od patelni, przewracamy go na drugą stronę i przypiekamy ponownie pod przykryciem. Podajemy z "trawą" i opcjonalnie polewamy sosem na bazie octu balsamicznego. 

Danie uniwersalne. Idealnie nadaje się jako śniadanie, obiad, oraz kolacja, które w przeciągu 15 minut możecie przygotować bez żadnego spięcia. Produkt w pełni bezglutenowy, smaczny i bardzo sycący !!! Jeśli jeszcze nie próbował(eś)aś wegańskiej wersji omleta, najwyższy czas to zmienić !!! Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. pycha, dzięki! :) kiedyś robiłam z innego przepisu i mi nie wyszło zbyt smaczne, a ten jest bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przemo twoje przepisy rządzą w internetach uwielbiam Cię !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Konkretna frittata - polecam jak najbardziej !

    OdpowiedzUsuń