Przepiękną mamy porę roku, jest przecudnie biało, wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują nam kierunek GÓRY. Co zrobić gdy nie mamy urlopu? Jak żyć gdy wszyscy znajomi bawią się w Zakopanem, Cisnej lub innej Szklarskiej Porębie? Na pewno nie będziemy się mazać i przybliżymy sobie górski klimat, przyrządzając autorską kwaśnicę z tempehem. Nie żebym się jarał tym co poczyniłem w kuchni, ale efekt jest piorunujący. Żeby przybliżyć klimat górski, wpuściłem do mieszkania nieco chłodu i przed jedzeniem nasmarowałem policzki śniegiem, by nabrać nieco zimowej barwy.
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 opakowanie tempehu wędzonego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- pieprz, sól,
- olej rzepakowy,
- pyry/ziemniaki/kartofle...etc...
- Por pokroić w talarki i podsmażyć z czosnkiem.
- Dorzucić do garnka liście laurowe, ziele angielskie, oraz pokrojony tempeh.
- Podsmażamy i dodajemy pokrojoną marchew, por oraz pietruszkę - podsmażamy przez chwilę.
- Zalewamy wszystko 1/5 l wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
- Gdy warzywa zmiękną dorzucamy kapustę kiszoną, lekko poszatkowaną. Pamiętajcie aby kapusta była dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Kapusty marketowe, raczej średnio się do tego nadają. Doprawiamy i gotujemy przez około 30 minut.
- Podajemy z ugotowanymi pyrami.
Myślę, że wszyscy zwolennicy góralskiej kuchni, bardzo się ucieszą czytając tego posta. Za sprawą wędzonego tempehu i papryki, żadnego zwierzęcia nie trzeba pozbawiać żeber by zjeść pyszną zupę. Kochani, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć udanego kucharzenia, oraz smacznego :)
Jak dla mnie to zupa idealna! Koniecznie muszę spróbować takiej wersji z tempehem, bo nigdy jeszcze nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :)
Usuńtempeh już od dawna mnie kusi, a takiej kwaśnicy to bym spróbowała… ahh, czas zrobić zakupy i gotować! :)
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas :)
Usuń