wtorek, 22 grudnia 2015

WEGAŃSKIE KLOPSIKI "RYBNE' W ZALEWIE OCTOWEJ

Udało się ;) VICTORY ! Zwycięstwo ;) Udało się w końcu zrobić klopsiki w zalewie octowej i jaram się tym faktem jak Rzym za czasów Nerona. Podejmowałem już kilka prób stworzenia idealnych kuleczek, które nie będą się rozpadały po zanurzeniu ww occie i tym razem się udało. Naciskałem tak bardzo na ten smak, gdyż ta potrawa bardzo mocno kojarzy mi się z domem rodzinnym. Gdy już znalazłem złoty środek na zrobienie tego dania, nie wyobrażam sobie, by się nie podzielić z Wami przepisem.




KLOPSY:
  • 200 g ryżu basmati ( przed ugotowaniem ),
  • 2 słoiki pomidorów suszonych ,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 por,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 2 arkusze nori
  • szczypta papryki chilli,
  • pieprz, sól.
ZALEWA:
  • 4 duże cebule,
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego ( może być osiem ),
  •  ziarna ziela angielskiego,
  • 6 liście laurowe,
  • 8 owoce jałowca,
  • ok. 1,5 l wody,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • sól,
  • 12 łyżek octu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
  2. Cebulę podsmażamy z porem, czosnkiem, oraz selerem naciowym na zalewie z pomidorów.
  3. Wystudzony ryż wrzucamy do jednego pojemnika z pozostałymi składnikami ( płatki nori rozrywamy, lub kroimy na cienkie paski).Pomidory odsączamy z zalewy.
  4. Wszystko blendujemy i formujemy klopsy. wielkości orzecha włoskiego.
  5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pierwszy etap to 20 minutowa obróbka w 180 stopniach ( góra-dół ). Drugi etap to 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po pierwszych 20 minutach, klopsy przewracamy na drugą stronę. 
  6. Gdy klopsy dochodzą w piekarniku, my przygotowujemy zalewę. Cebulę kroimy i szklimy ją w garnku na jednej łyżce oleju. 
  7. Usmażoną cebulę, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, gotujemy przez około 10 minut.
  8. Dodajemy ocet, olej oraz sos sojowy, zdejmujemy z ognia. 
  9. Układamy w naczyniu klopsy i zalewamy marynatą.
  10. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. 

Jeśli ktoś się zdecyduje na wegańskiego klopsa w zalewie octowej, na pewno się nie zawiedzie. Ryż zapewnia strukturę, świetnie imitującą mięso mielone, stąd moja ekscytacja i zajaranie. Gorąco polecam i życzę smacznego :)


2 komentarze:

  1. Pychotka :) Twoje pomysły mnie naprawdę szczerze zadziwiają i trzymam kciuki za dalsze poszukiwania i odkrywanie smaków :)
    Kolejna rzecz do wykonania - zapisana :)
    Każda do tej pory jest wyborna i za to Ci dziękuje :)
    Mam pytanko jakiego sosu sojowego używasz ? Jakiej firmy - jakoś nie mogę trafić na dobry ale jego smak poprostu mi nie podchodzi ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zastąpić mąkę z ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń