KLOPSY:
- 200 g ryżu basmati ( przed ugotowaniem ),
- 2 słoiki pomidorów suszonych ,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1 por,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżka tymianku,
- 2 arkusze nori
- szczypta papryki chilli,
- pieprz, sól.
- 4 duże cebule,
- kilka ziaren pieprzu kolorowego ( może być osiem ),
- ziarna ziela angielskiego,
- 6 liście laurowe,
- 8 owoce jałowca,
- ok. 1,5 l wody,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżeczka cukru trzcinowego,
- sól,
- 12 łyżek octu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
- Cebulę podsmażamy z porem, czosnkiem, oraz selerem naciowym na zalewie z pomidorów.
- Wystudzony ryż wrzucamy do jednego pojemnika z pozostałymi składnikami ( płatki nori rozrywamy, lub kroimy na cienkie paski).Pomidory odsączamy z zalewy.
- Wszystko blendujemy i formujemy klopsy. wielkości orzecha włoskiego.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pierwszy etap to 20 minutowa obróbka w 180 stopniach ( góra-dół ). Drugi etap to 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Po pierwszych 20 minutach, klopsy przewracamy na drugą stronę.
- Gdy klopsy dochodzą w piekarniku, my przygotowujemy zalewę. Cebulę kroimy i szklimy ją w garnku na jednej łyżce oleju.
- Usmażoną cebulę, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, gotujemy przez około 10 minut.
- Dodajemy ocet, olej oraz sos sojowy, zdejmujemy z ognia.
- Układamy w naczyniu klopsy i zalewamy marynatą.
- Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
Jeśli ktoś się zdecyduje na wegańskiego klopsa w zalewie octowej, na pewno się nie zawiedzie. Ryż zapewnia strukturę, świetnie imitującą mięso mielone, stąd moja ekscytacja i zajaranie. Gorąco polecam i życzę smacznego :)
Pychotka :) Twoje pomysły mnie naprawdę szczerze zadziwiają i trzymam kciuki za dalsze poszukiwania i odkrywanie smaków :)
OdpowiedzUsuńKolejna rzecz do wykonania - zapisana :)
Każda do tej pory jest wyborna i za to Ci dziękuje :)
Mam pytanko jakiego sosu sojowego używasz ? Jakiej firmy - jakoś nie mogę trafić na dobry ale jego smak poprostu mi nie podchodzi ...
Czy można zastąpić mąkę z ciecierzycy?
OdpowiedzUsuń