środa, 23 grudnia 2015

BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE

Skoro przyrządzaliśmy zakwas, przyszedł czas na przyrządzenie idealnego barszczu wigilijnego. Rozumiem, że czas goni, dlatego bez owijania w bawełnę przechodzę do podania instrukcji wykonania. 


WYWAR WARZYWNY:
  • włoszczyzna: kilka marchewek, kawałek selera, korzeń pietruszki, kawałek pora,
  • 1 cebula opieczona nad gazem (niekoniecznie),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 l ciepłej wody
  1. Warzywa obieramy, kroimy w grube plastry/kawałki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej z czosnkiem i przyprawami.Dusimy wszystko chwilę. 
  2. Wlewamy ciepłą wodę i opieczoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu.
  3. Doprawiamy lekko solą pamiętając, że zakwas też jest lekko słony (lepiej doprawić barszcz na końcu).

BARSZCZ:
  • 2 kilogramy buraków,
  • około 2 l wywaru warzywnego,
  • około 500 ml zakwasu z buraków,
  • garść suszonych grzybów + (woda z namaczania grzybów 1 szklanka),
  • 5 śliwek wędzonych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 suszona papryczka chilli (niekoniecznie),
  • sól, cukier i pieprz do smaku
DUUUUŻY GAR !!!
  1. Do gotowego wywaru warzywnego (odcedzonego z warzyw) dodaj obrane, pokrojone w plastry buraki, suszone grzyby wraz z wodą – gotuj około 40 minut do miękkości buraków. 
  2. Odcedź barszcz z buraków. Dodaj zakwas buraczany – dodawaj zakwas stopniowo i smakuj czy już Ci odpowiada smak i moc :)
  3.  Następnie dodaj śliwki wędzone, obrany czosnek przekrojony wzdłuż, papryczkę chilli, majeranek. 
  4. Gotuj wszystko chwilę na małym ogniu. Barszcz powinien być wyraźnie słodko-kwaśny i pieprzny – cukier, sól i pieprz są konieczne. W razie potrzeby smakowej dodaj łyżkę octu jabłkowego – my lubimy. 

Jeśli ktoś jest zainteresowany usz(ka)mi które pływają w barszczu, są wykonane tak samo jak pierogi, z tym że składane są z kwadratowych kawałków ciasta. Życzę owocnej pracy, oraz smacznego :)

2 komentarze:

  1. barszczyk na zakwasie! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakwas dobrze dodać po wyłączeniu gazu pod barszczem by nie utracił swych cennych właściwości podczas gotowania
    - tak gdzieś kiedyś wyczytałam :-)

    OdpowiedzUsuń