WYWAR WARZYWNY:
- włoszczyzna: kilka marchewek, kawałek selera, korzeń pietruszki, kawałek pora,
- 1 cebula opieczona nad gazem (niekoniecznie),
- 1-2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- sól,
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 l ciepłej wody
- Warzywa obieramy, kroimy w grube plastry/kawałki i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej z czosnkiem i przyprawami.Dusimy wszystko chwilę.
- Wlewamy ciepłą wodę i opieczoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu.
- Doprawiamy lekko solą pamiętając, że zakwas też jest lekko słony (lepiej doprawić barszcz na końcu).
- 2 kilogramy buraków,
- około 2 l wywaru warzywnego,
- około 500 ml zakwasu z buraków,
- garść suszonych grzybów + (woda z namaczania grzybów 1 szklanka),
- 5 śliwek wędzonych,
- 3 ząbki czosnku,
- majeranek,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 suszona papryczka chilli (niekoniecznie),
- sól, cukier i pieprz do smaku
DUUUUŻY GAR !!!
- Do gotowego wywaru warzywnego (odcedzonego z warzyw) dodaj obrane, pokrojone w plastry buraki, suszone grzyby wraz z wodą – gotuj około 40 minut do miękkości buraków.
- Odcedź barszcz z buraków. Dodaj zakwas buraczany – dodawaj zakwas stopniowo i smakuj czy już Ci odpowiada smak i moc :)
- Następnie dodaj śliwki wędzone, obrany czosnek przekrojony wzdłuż, papryczkę chilli, majeranek.
- Gotuj wszystko chwilę na małym ogniu. Barszcz powinien być wyraźnie słodko-kwaśny i pieprzny – cukier, sól i pieprz są konieczne. W razie potrzeby smakowej dodaj łyżkę octu jabłkowego – my lubimy.
Jeśli ktoś jest zainteresowany usz(ka)mi które pływają w barszczu, są wykonane tak samo jak pierogi, z tym że składane są z kwadratowych kawałków ciasta. Życzę owocnej pracy, oraz smacznego :)
barszczyk na zakwasie! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZakwas dobrze dodać po wyłączeniu gazu pod barszczem by nie utracił swych cennych właściwości podczas gotowania
OdpowiedzUsuń- tak gdzieś kiedyś wyczytałam :-)