Większość z Was zapewne Nowy Rok przywita na imprezach masowych, balach lub różnego rodzaju bankietach. Są jednak tacy, którzy organizują własną imprezę, spędzą ten czas w domu, lub pójdą na klasyczną domówkę. Tak jak i na święta, tak też na ten dzień trzeba przygotować coś pysznego. a biorąc pod uwagę temperatury, dobrze by było by danie też rozgrzewało. Tym razem postanowiłem przyrządzić wegańska wersję bo boeuf stroganow, z wykorzystaniem, tak długo unikanych przeze mnie kotletów sojowych.
- 100 g kotletów sojowych,
- 200 g pieczarek,
- 2 papryki czerwone,
- 2 cebule,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- 4 ogórki konserwowe lub kiszone,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
- szczypta chilli,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- pieprz, sól,
- olej rzepakowy.
- Kotlety przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moim przypadku jest to: woda, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty oraz sos sojowy. Gotuje 15 minut.
- Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym w garnku z grubym dnem.
- Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, które również podsmażamy.
- Do garnka wrzucamy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy,
- Kotlety kroimy w paski, po czym wrzucamy do gara i podsmażamy chwilę.
- Wszystko zalewamy bulionem warzywnym. Dorzucamy 3 łyżki koncentratu i dusimy przez około 10 minut.
- Na koniec kroimy ogórka konserwowego i wrzucamy do gara. Dusimy przez około 7 minut.
- Można podawać z grzankami lub innym preferowanym przez nas dodatkiem.
W wielu przepisach występuję śmietana, oraz mąka. Postanowiłem je jednak ominąć, gdyż zaciąganie sosu było zbędne. Kotlety idealnie załatwiły sprawę, zagęszczając danie. Jeśli ktoś pracuje w Sylwestra, spokojnie może to danie zrobić, na krótko przed przyjściem gości, lub wyjaściem na imprezę.Smacznego :)
Zgłodniałam :)to musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszne :)
Usuńrobię dzisiaj na obiad :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :)
UsuńWłaśnie zjadłem weganskiego stroganowa wspolnie z rodzinką. Rewelacja polecam wszystkim:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuńw końcu dorwę kotlety sojowe i zacznę od tego dania :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbować :)
UsuńZrobilam dzis jako noworoczny obiad. Pyszne!!
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń