poniedziałek, 28 grudnia 2015

WEGAŃSKI STROGANOW

Większość z Was zapewne Nowy Rok przywita na imprezach masowych, balach lub różnego rodzaju bankietach. Są jednak tacy, którzy organizują własną imprezę, spędzą ten czas w domu, lub pójdą na klasyczną domówkę. Tak jak i na święta, tak też na ten dzień trzeba przygotować coś pysznego. a biorąc pod uwagę temperatury, dobrze by było by danie też rozgrzewało. Tym razem postanowiłem przyrządzić wegańska wersję bo boeuf stroganow, z wykorzystaniem, tak długo unikanych przeze mnie kotletów sojowych. 


  • 100 g kotletów sojowych,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 4 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
  • szczypta chilli,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • pieprz, sól,
  • olej rzepakowy.

  1. Kotlety przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moim przypadku jest to: woda, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziarnisty oraz sos sojowy. Gotuje 15 minut.
  2. Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym w garnku z grubym dnem.
  3. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, które również podsmażamy.
  4. Do garnka wrzucamy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy, 
  5. Kotlety kroimy w paski, po czym wrzucamy do gara i podsmażamy chwilę. 
  6. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym. Dorzucamy 3 łyżki koncentratu i dusimy przez około 10 minut.
  7. Na koniec kroimy ogórka konserwowego i wrzucamy do gara. Dusimy przez około 7 minut. 
  8. Można podawać z grzankami lub innym preferowanym przez nas dodatkiem. 


W wielu przepisach występuję śmietana, oraz mąka. Postanowiłem je jednak ominąć, gdyż zaciąganie sosu było zbędne. Kotlety idealnie załatwiły sprawę, zagęszczając danie. Jeśli ktoś pracuje w Sylwestra, spokojnie może to danie zrobić, na krótko przed przyjściem gości, lub wyjaściem na imprezę.Smacznego :)


10 komentarzy: