Przepisów na rybę z selera, czyli tzw."selerybę" w okresie świątecznym pojawia się więcej niż obrońców krzyża, przed Pałacem Prezydenckim. Nie będę zbytnio odstawał od towarzystwa i w ramach przekąski sylwestrowej postanowiłem przyrządzić tę potrawę, zalewając ją galaretą. Myślę, że sprawdzi się bardzo dobrze na imprezowym stole, pomiędzy bigosem, a sałatką warzywną.
SELERYBA:
- 1 duży seler,
- 2 arkusze nori ( do wywaru) + 3 do owijania selera,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- do panierki: 2 łyżki mąki migdałowej + 2 łyżki płatków drożdżowych + 1 łyżka mąki z cicierzycy + mleko roślinne,
- olej rzepakowy.
- Seler obieramy, kroimy na centymetrowej grubości plastry, kroimy na ćwiartki. Gotujemy w bulionie z płatami nori i wszystkimi wymienionymi przyprawami.
- Gotujemy około 15 minut, po wyciągnięciu studzimy. Seler musi być miękki, ale ni może się rozpadać.
- Mąki do panierki mieszamy z płatkami drożdżowymi, wsypujemy do miseczki, a do drugiej wlewamy mleko roślinne.
- Seler solimy, pieprzymy, po czym owijamy pociętymi w paski płatami nori.
- Zanurzamy w mleku, obtaczamy w panierce, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, do zarumienienia panierki.
- Selerybę układamy w naczyniu i zabieramy się do przygotowania galarety.
- groszek konserwowy,
- 1 marchewka,
- 0,5 l wywaru w którym gotowaliśmy seler,
- 1 łyżeczka agar agar,
- cytryna.
- Marchewkę kroimy w cienkie paski, lub ścieramy na jarzynówce, po czym gotujemy ją przez kilka minut.
- Do naczynia z selerem wrzucamy groszek, marchewkę.
- Wywar podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę agaru, po czym gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Po lekkim przestudzeniu, zalewamy nasze naczynie, po czym wstawiamy do lodówki.
Nie będę zachwalał walorów smakowych tego dania, gdyż większość z Was zna ten smak. Pozostaje mi życzyć powodzenia i smacznego :)
Z agarem próbowałam robić ciasta na zimno jakieś dwa lata temu i .... DUPA.... :)
OdpowiedzUsuńMoże kiepski agar był ??? ;)
OdpowiedzUsuń