Nie przypuszczałem, że kupno śliwki wędzonej może być tak skomplikowaną sprawą, która będzie musiała być połączona z treningiem biegowym. Zawsze wydawało mi się, że ten produkt, jest tak bardzo oczywistym składnikiem, że dostanę go w każdym sklepie, życie jednak uraczyło mnie zgoiła odmiennym faktem. Po przebiegnięciu ośmiu kilometrów, udało mi się znaleźć w jednym z marketów, mieszankę wigilijną, w której były wędzone śliwki, jabłka, gruszki. To wystarczyło do tego, by przystąpić do realizacji misji, która hulała w mojej głowie pod hasłem PASZTET ŚWIATECZNY.
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- 1 łodyga selera naciowego.
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy ( ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu),
- 1 puszka ciecierzycy,
- 15 śliwek wędzonych,
- 1 gruszka wędzona,
- 1 plaster jabłka wędzonego,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- szczypta chilli pieprz cayenne,
- 2 łyżki zalewy z pomidorów suszonych.
- olej rzepakowy do smażenia warzyw.
- Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W garnku podsmażamy pokrojony w talarki por i seler naciowy, po czym wrzucamy do niego starte na jarzynówce pozostałe warzywa. Podsmażamy do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
- Do warzyw dorzucamy przyprawy, soczewicę oraz ciecierzycę i wszystko traktujemy blenderem. Nie musi to być dokładne miksowanie.
- Połowę masy przekładamy do keksówki ( 35 cm ), wyłożonej papierem. Na środku, wzdłuż dłuższej krawędzi, układamy śliwki oraz pokrojoną drobno gruszkę i przykrywamy to pozostałymi warzywami.
- Wstawiamy do piekarnika ( 200 stopni ) i pieczemy przez około 40 minut.
Pasztet smakuje najlepiej po wystudzeniu, jak widać na zdjęciach mój nie doczekał temperatury pokojowej. Spożywałem go gdy jeszcze był ciepły i nie ukrywam, że jedząc kąciki ust haczyły o uszy. Wszystkim, którzy zastanawiają się co jeszcze zrobić na świąteczny stół, gorąco ten warzywny wypiek polecam.
ale smaka narobiłeś od rana!
OdpowiedzUsuńLubię tak czasem podkręcić poranek :)
UsuńTaki pasztet na święta to rzecz OBOWIĄZKOWA!
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńPrzemku, a ciecierzyca ugotowana nie puszkowana może być?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej...wtedy pasztet będzie jeszcze zdrowszy :)
Usuń