poniedziałek, 7 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNE PIEROGI

Pozostając w klimacie świątecznym, postanowiłem zrobić "kilka" pierogów, które wzbogacą wigilijny stół. Robiąc je miałem świadomość, że to dopiero pierwsze podejście i nie wytrzymają one zbyt długo. Nie pomyliłem się. W dniu dzisiejszym pozostało tylko wspomnienie po nich i kilka zdjęć, które przywołują mgiełkę smakową. Klasyk w postaci grzybów i kapusty, chyba nikomu nie jest obcy, dlatego dorzucając soczewicę podkręciłem nieco ich smak i sprawiłem, że farsz był bardziej zbity. Dzięki temu zabiegowi mogłem dużo więcej zawinąć w ciasto, gdyż masa się nie rozchodziła na boki. 


CIASTO :
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki oliwy.

Mąkę mieszamy z solą i dolewając wodę i oliwę, wyrabiamy ręką ciasto do momentu kiedy przestanie się przyklejać do dłoni ( W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki ). Ciasto odstawiamy na bok i oczywiście zabieramy się do wykonania farszu. Przykrywamy szmatką, by nie wysychało. 

FARSZ:
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 50 g grzybów leśnych,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka soczewicy,
  • pieprz, sól,
  • papryka czerwona słodka,
  • olej rzepakowy.

  1. Grzyby leśne zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.
  2. Kapustę gotujemy w towarzystwie liścia laurowego, pieprzu oraz ziela angielskiego.
  3. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju. 
  4. Dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy.
  5. Po chwili do pieczarek dorzucamy wcześniej namoczone i pokrojone grzyby leśne.
  6. Doprawiamy pieprzem i solą, smażymy przez kilka minut. 
  7. Kapustę odsączamy z płynu i kroimy drobno, pozbywając się wszelakich liści ( laur) oraz kulek ( ziele i pieprz ).
  8. Do grzybów dorzucamy soczewicę i delikatnie traktujemy blenderem, tak by masa zachowała kilka grzybów. Nie robimy papki dla niemowląt. 
  9. Mieszamy grzyby z kapustą i ostatecznie doprawiamy. 
  10. lepienie pierogów oczywiście pozostawiam indywidualnym pomysłom twórcy. 

Jeśli ktoś zamierza zamrozić swoje produkty na święta, najlepszym sposobem jest włożenie tacki z ulepionymi pierogami do zamrażarki na kilka godzin. Gdy pierogi się już zmrożą, spokojnie możemy je zapakować do woreczków foliowych lub pojemników. Dla mnie taki zestaw najlepiej wchodzi z sosem grzybowym, ale jak widać podsmażona na niewielkiej ilości tłuszczu cebulka, też robi robotę. Życzę udanego lepienia, oraz smacznego :) 



7 komentarzy:

  1. W tym roku zamierzam ulepić i ugotować pierogi na Wigilię. Twój przepis bardzo mi się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  2. czy przed mrożeniem gotujesz pierogi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nie. I można tak. Jeśli nie - to trzeba je mrozić oddzielnie - aby się nie dotykały. A potem przełożyć do torebek. A jeśli tak - to ugotowane lekko przesmarować tą usmażoną cebulką z olejem i można albo na tackę albo do woreczków. :)

      Usuń
    2. Podpisuje się pod tym co napisała Izabela :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ten ślinotok nie zalał klawiatury i nie obciążysz mnie kosztami ;)

      Usuń