sobota, 19 grudnia 2015

SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWO-ORZECHOWYM

Po bieganiu i przed bieganiem, dobrze jest zjeść konkretny posiłek, który będzie dobrze zbilansowany. Ostatnio odpuściłem trochę tematy makaronowe, ale dziś jak znalazł przydał się pomysł na wspomniany w tytule posta makaron. Najadłem się konkretnie i teraz w ramach zawiązywania masy, przybrałem pozycję siedzącą, by napisać przepis. 


  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 puszka groszku,
  • 2 papryki,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kuminu,
  • szczypta curry ( jeśli ktoś lubi mocny smak, można dodać więcej)
  • szczypta papryki chilli,
  • pomidory daktylowe,
  • olej rzepakowy,
  • pieprz i sól.
  • 1 szklanka nerkowców ( 100g)
  • woda,
  • Sok z połowy cytryny.

  1. Nerkowce zalewamy wrzątkiem.
  2. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju rzepakowym.
  3. Gdy w/w towar się zeszkli, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy przez kilka minut.
  4. Dodajemy pomidory z puszki, pastę curry oraz przyprawy.
  5. Dusimy przez kilka minut ( papryka nie może być zbyt twarda, ani zbyt miękka ).
  6. Dorzucamy groszek.
  7. Nerkowce odsączamy z płynu, wrzucamy do blendera i dodajemy powoli wodę i sok z połowy cytryny, w trakcie blendowania, tak by powstał aksamitny "twarożek.
  8. Dodajemy nerkowce do naszej potrawy i podgrzewamy przez chwilę.
  9. Ostatecznie doprawiamy i dodajemy natkę pietruszki.
  10. Podajemy jak na wyżej załączonym obrazku.

Pełna improwizacja, oraz wymiatanie lodówki. Jak zwykle moje ulubione gotowanie pod hasłem: Z NICZEGO - COŚ ;) Polecam aktywnym i nieaktywnym jako posiłek po wysiłku. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz