sobota, 5 grudnia 2015

RACUCHY Z BURAKIEM.

W związku z tym, że uwielbiam buraki w każdej postaci, upiekłem ich ostatnio odrobinę i postanowiłem podać je w nieco innej odsłonie. Długo się zastanawiałem, co z nimi zrobić, czy zawinąć je w ciasto i zrobić pierogi, czy może ogarnąć jakąś buraczaną tartę. W rezultacie, intensywne myślenie zakończyło się wraz z hasłem RACUCHY.




Czynności twórcze rozpoczynamy od pieczenia buraków (szt. 4 ). Zawijamy je w folię aluminiową i w temperaturze 180 stopni, pieczemy przez 1 godzinę. 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1/2 łyżki drożdży suchych,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • łyżka oleju.

  1. Mąkę rozrabiamy z drożdżami i mlekiem. Odstawiamy na około 30 minut. 
  2. Po upływie powyższego czasu, dodajemy sól, olej i wszystko mieszamy.
  3. Buraki kroimy w plastry, grubości około 1 cm, obsypujemy papryką czerwoną ( może być mieszanka słodkiej i ostrej ) i zamaczamy je w cieście. 
  4. Smażymy na patelni lekko przesmarowanej olejem kokosowym. Tłuszcz wykorzystany przy pierwszym smażeniu, wystarczy na smażenie całości przygotowanego pakietu. 



SOS Z NERKOWCÓW
  • 1/2 szklanki nerkowców,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz i sól.
  1. Nerkowce moczymy we wrzątku przez 1 godzinę. 
  2. Po odlaniu wody z nerkowców, wrzucamy do blendera i miksujemy z pozostałymi składnikami. Wodę dolewamy stopniowo, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
 

Do podania wykorzystałem idealnie pasującą rukolę, oraz pomidorki koktajlowe. Całość pokrył sos z nerkowców, o którym prawie zapomniałem. Dla podkręcenia smaku, można też użyć sosu na bazie octu balsamicznego. Wbrew pozorom, danie przygotowuje się bardzo prosto i sprawnie, co finalnie daje nam efekt SMACZNIE ;) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz