niedziela, 6 grudnia 2015

BEZGLUTENOWE,WEGAŃSKIE PIERNIKI Z BATATEM

W związku z tym, że idą święta na blogu pojawia się coraz więcej potraw ściśle związanych z tym okresem. Po boczniaku, który imitował rybę, przyszedł czas na pierniki, które zadowolą łasuchów. Wykonanie ich to nie jest problem, ale poszukanie kombinacji mąk, by wyszły pyszne i bezglutenowe, stanowi już nie lada wyzwanie. W związku z tym, że wyzwania nie są mi obce, podjąłem się tego zadania i oto są - przepyszne, bezglutenowe, w 100% wegańskie pierniki z dodatkiem batata. 


  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 300 g pure z batatów,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 kopiaste łyżki karobu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki syropu daktylowego ( ewentualnie może być z agawy lub klonowy )
  • 2 łyżki przyprawy do piernika ( którą oczywiście można wykonać we własnym zakresie )
  • 3 łyżki masła orzechowego.



  1. Jeśli nie dysponujemy gotowym pure z batatów. Obieramy 2 słodkie ziemniaki i kroimy w ok. 1 cm plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w temp. 220 stopni. Po wyciągnięciu miksujemy na gładką masę. 
  2. Mielimy siemię lniane, zalewamy ciepła wodą i odstawiamy.
  3. Pure z batata po wystudzeniu mieszamy z mlekiem i ponownie blenderujemy na gładką masę. 
  4. Mąki przesiewamy, po czym dodajemy pozostałe suche składniki.
  5. Do suchych składników dorzucamy pure, syrop, masło orzechowe, oraz siemię lniane.
  6. Wyrabiamy ciasto. Początkowo ciasto, będzie sprawiało wrażenie jakby coś było nie tak. Nie ukrywam, że spanikowałem, ale porządne ugniatanie sprawiło, że ciasto przybrało znajomą, przyjemną konsystencję. 
  7. Blat lub stolnicę, lekko podsypujemy mąką owsianą i rozwałkowujemy 1/4 ciasta. Wycinamy krążki o wymiarach : grubość ok 5-7 mm, średnica - 5 cm., 
  8. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poddajemy obróbce termicznej przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. 
  9. Po wyciągnięciu pierników z piekarnika, studzimy je, po czym polewamy wegańską mleczną czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej, a ciekawscy mogą zanurzyć piernika w czekoladzie i posypać go wiórkami kokosowymi. 


Prostota tego przepisu sprawia, że będę do niego wracał nawet poza okresem świątecznym. Gdy w okresie letnim zatęsknię za grudniową świąteczną otoczką, przyrządzę sobie takie właśnie ciacha i oblany promieniami słonecznymi, wspomnieniami będę przy wigilijnym stole ;) Życzę wszystkim udanej niedzieli, oraz smacznego :)


12 komentarzy:

  1. koniecznie muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam wrażenie, że te boskie ciacha zagoszczę u mnie szybciej niż myślę! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukam przepisu na proste pierniczki ( w wypiekach cukierniczych jestem zielona) a tu taki super przepis :) i jeszcze bezglutenowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniczki są przepyszne i bardzo proste do zrobienia.Zamiast masła orzechowego dałam olej kokosowy.Wyszły super dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro mąka owsiane, to już niestety nie są bezglutenowe, ale w ogóle przepisy super !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa owsiana :) https://wrazliwesmaki.pl/maki-bezglutenowe/260-bezglutenowa-maka-owsiana-400g-provena-6411200100799.html?pk_campaign=Google-ProductAds&gclid=CjwKEAiAkb-zBRC2upezwuyguQ4SJADZG08vkwweskj15VjtZMFG6DPoXSh6VM3Dn8Ts2tpfOZdm-BoCmXbw_wcB
      Dzięki za czujność i uznanie :)

      Usuń
  6. A jaka mąka może być zamiast kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń