- pyry, lub jak kto woli - ziemniaki ( ilość dowolna ),
- buraki tarte na jarzynówce - 2 szklanki,
- 3 kiszone ogórki,
- 1 cebula,
- pieprz i sól do smaku,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka wegańskiego majonezu,
- natka pietruszki,
- śmietana sojowa.
- Pyry gotujemy przez około 12 minut.
- Nacinamy je wzdłuż i wszerz i wsadzamy do piekarnika ( 200 stopni ) na 20-30 minut. Wszystko zależy od sprzętu jakim dysponujemy ( góra-dół , a pod koniec można podkręcić termoobieg ).
- Buraki ścieramy na jarzynówce, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, ogórka i cebulę ( kostka musi być naprawdę małą ),
- Doprawiamy i dodajemy łyżkę majonezu. Mieszamy.
- Po wyciągnięciu Z piekarnika, ziemniaki rozkładamy i nakładamy nasze buraki, polewamy delikatnie śmietaną sojową i posypujemy pietruszką.
Danie bardzo proste i warte zrobienia. Idealnie nadaje się na przekąskę, jak i na danie główne jeśli znajdziemy sporych rozmiarów pyry. Buraczana, akcja jeszcze się nie skończyła, mam w zanadrzu kolejny przepis, który urzeknie Was prostotą. Życzę udanego dnia, oraz smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz