Tak jak są słoje i słoiki, tak też są barszcze i barszczyki. Może dla niektórych nie ma znaczenia, jak smakuje barszcz, ale dla mnie istotny jest kolor, aromat i przede wszystkim smak. Już prawie tradycją się staje, nastawianie zakwasu buraczanego, dlatego w dniu dzisiejszym, przedstawię Wam najprostszy w świecie przepis, na jego wykonanie. Wraz z nim na blogu pojawiają się, łańcuchowo idące instrukcje co zrobić z burakami, których grzechem by było wyrzucenie.
- 1 kg buraków,
- 2 litry przegotowanej, wystudzonej wody,
- 2 łyżki soli,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ząbki czosnku.
1. Buraki wyszorować, obrać i pokroić w ćwiartki, lub nieco mniejsze kawałki jeśli buraki są duże.
2. Buraki wkładamy do wyparzonego wcześniej słoja lub glinianego naczynia, przekładamy je czosnkiem, listkami i zielem.
3. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią buraki.
4. Przykrywamy słoik lub naczynie gazą, i zwracamy uwagę by buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody, by nie zrobbiła się pleśń.
5. Odstawić w ciepłe miejsce.
6. Gdy pojawi się pierwsza pianka, proponuje codziennie przemieszać buraki i odstawiać.
7. Zakwas jest gotowy po około 7-10 dniach.8. Przechowujemy w lodówce ( słoik, butelka, etc...).
Z kiszonych buraków można przyrządzić PYRY Z KISZONYM BURAKIEM lub PĘCZAK Z FASOLĄ I KISZONYM BURAKIEM . Gotowy do prezentacji, jest też trzeci przepis, ale o tym później :) Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz