czwartek, 17 grudnia 2015

#CZASNAZAKWAS BURACZANY

Tak jak są słoje i słoiki, tak też są barszcze i barszczyki. Może dla niektórych nie ma znaczenia, jak smakuje barszcz, ale dla mnie istotny jest kolor, aromat i przede wszystkim smak. Już prawie tradycją się staje, nastawianie zakwasu buraczanego, dlatego w dniu dzisiejszym, przedstawię Wam najprostszy w świecie przepis, na jego wykonanie. Wraz z nim  na blogu pojawiają się, łańcuchowo idące instrukcje co zrobić z burakami, których grzechem by było wyrzucenie. 


  • 1 kg buraków,
  • 2 litry przegotowanej, wystudzonej wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku.

1. Buraki wyszorować, obrać i pokroić w ćwiartki, lub nieco mniejsze kawałki jeśli buraki są duże.
2. Buraki wkładamy do wyparzonego wcześniej słoja lub glinianego naczynia, przekładamy je czosnkiem, listkami i zielem.
3. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nią buraki.
4. Przykrywamy słoik lub naczynie gazą, i zwracamy uwagę by buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody, by nie zrobbiła się pleśń.
5. Odstawić w ciepłe miejsce.
6. Gdy pojawi się pierwsza pianka, proponuje codziennie przemieszać buraki i odstawiać.
7. Zakwas jest gotowy po około 7-10 dniach.
8. Przechowujemy w lodówce ( słoik, butelka, etc...).




Z kiszonych buraków można przyrządzić PYRY Z KISZONYM BURAKIEM  lub PĘCZAK Z FASOLĄ I KISZONYM BURAKIEM . Gotowy do prezentacji, jest też trzeci przepis, ale o tym później :) Na zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz