środa, 16 grudnia 2015

PĘCZAK Z FASOLĄ I KISZONYM BURAKIEM

W związku z tym, że po robieniu zakwasu, został mi kilogram buraków, postanowiłem kilka postów poświęcić na przepisy związanych z tym ukiszonym warzywem. Zawsze będę powtarzał, że w kuchni nic się nie może zmarnować, a tym bardziej takie dobro jakim jest burak. Jeśli ktoś jeszcze, nie zrobił zakwasu na barszcz, na moim profilu facebookowym znajdzie przepis na jego wykonanie, a ja postaram się go niebawem przenieść tutaj. Dzisiejsze danie postanowiłem podać, z moją ulubioną kaszą jaką jest pęczak, którą połączyłem z czerwoną fasolą. 


  • 1 szklanka buraków kiszonych, startych na jarzynówce,
  • 100 g pęczaku ( suchy ),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 garście jarmużu,
  • natka pietruszki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • oliwa z oliwek ( z papryczką chilli ),
  • pieprz, sól,
  • kilka gałązek oregano,
  • 2 kiszone ogórki.
  1. Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym smazymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, oraz rozgnieciony czosnek. 
  3. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy odsączoną fasolę oraz oregano. Podsmażamy przez chwilę.
  4. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Przez krótką chwilę podduszamy. 
  5. Dorzucamy buraki, oraz pokrojonego w kostkę ogórka, mieszamy, po czym dorzucamy gorący pęczak. 
  6. Doprawiamy, ściągamy z ognia...Danie gotowe. 

Burak, który jest niesamowicie pyszny został w komponowany w równie smaczny pęczak. Jak dla mnie, jest to danie idealne. Smaczne, pożywne i nie zajmujące dużo czasu. Kolejny powód do radości, dla ludzi nie lubiących stać w kuchni. Dobry wieczór. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Fajny przepis..Ja mam tylko taki kłopot, że trudno mi trzeć te kawałki kiszonych buraków z zakwasu na jarzynówce...
    Nie są drastycznie małe, a jednak..
    Może jakiś patent..?Myślę o malkserze..
    Aaa i dzięki za tyle świetnych , prostych a smakowitych przepisów Vegeneracie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja trę buraki przed kiszeniem (na plasterki albo duże wiórki / jullienne).

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń