W związku z tym, że po robieniu zakwasu, został mi kilogram buraków, postanowiłem kilka postów poświęcić na przepisy związanych z tym ukiszonym warzywem. Zawsze będę powtarzał, że w kuchni nic się nie może zmarnować, a tym bardziej takie dobro jakim jest burak. Jeśli ktoś jeszcze, nie zrobił zakwasu na barszcz, na moim profilu facebookowym znajdzie przepis na jego wykonanie, a ja postaram się go niebawem przenieść tutaj. Dzisiejsze danie postanowiłem podać, z moją ulubioną kaszą jaką jest pęczak, którą połączyłem z czerwoną fasolą.
- 1 szklanka buraków kiszonych, startych na jarzynówce,
- 100 g pęczaku ( suchy ),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 garście jarmużu,
- natka pietruszki,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- oliwa z oliwek ( z papryczką chilli ),
- pieprz, sól,
- kilka gałązek oregano,
- 2 kiszone ogórki.
- Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym smazymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, oraz rozgnieciony czosnek.
- Gdy cebula się zarumieni, dodajemy odsączoną fasolę oraz oregano. Podsmażamy przez chwilę.
- Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Przez krótką chwilę podduszamy.
- Dorzucamy buraki, oraz pokrojonego w kostkę ogórka, mieszamy, po czym dorzucamy gorący pęczak.
- Doprawiamy, ściągamy z ognia...Danie gotowe.
Burak, który jest niesamowicie pyszny został w komponowany w równie smaczny pęczak. Jak dla mnie, jest to danie idealne. Smaczne, pożywne i nie zajmujące dużo czasu. Kolejny powód do radości, dla ludzi nie lubiących stać w kuchni. Dobry wieczór. Smacznego :)
Fajny przepis..Ja mam tylko taki kłopot, że trudno mi trzeć te kawałki kiszonych buraków z zakwasu na jarzynówce...
OdpowiedzUsuńNie są drastycznie małe, a jednak..
Może jakiś patent..?Myślę o malkserze..
Aaa i dzięki za tyle świetnych , prostych a smakowitych przepisów Vegeneracie.
Ja trę buraki przed kiszeniem (na plasterki albo duże wiórki / jullienne).
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń