środa, 25 listopada 2015

ZAPIEKANKA A`LA MUSAKA

Porażki są po to, byśmy mogli dostrzec nowe rozwiązania na drodze do sukcesu. Idąc za tą myślą, nie poddałem się i po pierwszej porażce z musaką, następnego dnia postanowiłem bardziej się przyłożyć i nieco zmodyfikować swój przepis. Warzywa, które wcześniej umieściłem w naczyniu, nie były wystarczająco dobrze podsmażone, miały na sobie zbyt wiele tłuszczu, a beszamel który wykonałem, dawał wiele do życzenia. Do wykonania mącznej pierzynki użyłem mleka ryżowego, co mogło dać dziwny posmak i jeszcze dziwniejszą konsystencję. Z mleka sojowego sos beszamelowy, wychodzi perfekcyjnie. W związku z tym, że przystąpiłem do ponownego wykonania, zamieniłem beszamel na sos z nerkowców, co jak się okazało w późniejszym czasie, było perfekcyjnym posunięciem. 



SOS Z NERKOWCÓW:

  • 1 szkl. nerkowców,
  • 1 szkl. wody,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszane z 4 łyżkami zimnej wody.

  1. Moczymy orzechy nerkowca w gorącej wodzie przez 1 godzinę;
  2. Odcedzamy i miksujemy nerkowce, dodając wody, aż powstanie kremowa masa.
  3. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do zmiksowanych nerkowców. Przyprawiamy.
  4. Mieszaninę mąki ziemniaczanej i zimnej wody dodajemy do masy z nerkowców i dokładnie mieszamy. 


FARSZ Z SOCZEWICY:
  • 200 g soczewicy czerwonej ( przed ugotowaniem ),
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 cm papryczki chilli,
  • pieprz, sól.
  • olej kokosowy. 
  1. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oleju kokosowym.
  2. Dorzucamy pomidory ( chwilę je podsmażamy ).
  3. Dodajemy przyprawy oraz wcześniej ugotowaną soczewicą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( można dodać taką z puszki, będzie szybciej i równie smacznie ).
  4. Redukujemy maksymalnie sos pomidorowy. 
  5. Po zdjęciu z palnika, kilka razy wjeżdżamy w naszą masę blenderem. W ten sposób sprawimy, że masa nie będzie się rozpadać w trakcie nakładania na talerz. 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI :
  • 3 ziemniaki ( czyt. pyry ),
  • 2 pomidory,
  • 1 bakłażan.
W waszym przypadku, oczywiście ilości warzyw mogą się zmienić, wraz z z naczyniem którego będziecie używać do zapiekania ( no chyba, że macie identyczne jak na pierwszym zdjęciu ;)
  1. Bakłażana kroimy w 0,5 cm plastry, obsypujemy solą i odkładamy na ok. 30 minut, by puścił soki.
  2. Ziemniaki obieramy i podsmażamy z każdej strony, przez kilka minut, tak by odrobinę zmiękły i się przyrumieniły,
  3. Pomidora kroimy w 0,5 cm plastry.
  4. Bakłażana opłukujemy z soli, odciskamy resztę soków, i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Należy pamiętać, że to warzywo bardzo lubi wchłaniać olej, dlatego polecam zachować rozsądek oraz ostrożność w trakcie nalewania na patelnie. 
  5. Ziemniaki i bakłażany po ściągnięciu z patelni układamy na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  6. Naszą zapiekankę układamy w następującej kolejności : ziemniaki, farsz z soczewicy, pomidory, bakłażany, sos z nerkowców. 
  7. Tak wypełnione naczynie, wkładamy na 25 minut do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni , bez termoobiegu, grzanie góra-dół ).

Po ostatnim wypieku, który zawierał w sobie dynię i batata, pojawiły się słuszne uwagi, że po programie MasterChef jest wysyp ciast z batatem. Kto wie, może po tym przepisie, też się pojawią takie komentarze, gdyż w tym samym programie prezentowana była musaka. Moim zdaniem, nic tylko się cieszyć, że ludzie oglądają programy kulinarne i czerpią z nich pomysły. Nie ukrywam, że w naszym domu 75% oglądanych programów w TV, to programy o tematyce kulinarnej. Nie ważne, jest czy ktoś przygotowuje dania wegańskie, czy mięsne, ważne jest by podłapać pomysł, poznać tricki i napawać się widokiem dobrze przyrządzonego jedzenia. Życzę wszystkim udanego dnia, oraz smacznego ;)

8 komentarzy:

  1. imponujące, a najbardziej ciekawi mnie ten sos z nerkowców, które ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos po raz pierwszy zastosowałem robiąc wegański quiche...zakochałem się w nim :)

      Usuń
  2. Jakie są wymiary tego naczynia? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie musaka idealna :) Tez oglądam sporo kulinarnych programów nawet jeśli potrawy nie są wegańskie. Zawsze przecież można pozamieniać składniki na roślinne.

    OdpowiedzUsuń
  4. 'Nie ważne, jest czy ktoś przygotowuje dania wegańskie, czy mięsne, ważne jest by podłapać pomysł, poznać tricki i napawać się widokiem dobrze przyrządzonego jedzenia. " - podpisuję się pod tym. Lubię czytać, oglądać, a później wyżywać się kulinarnie :) Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie podmieniała składników na te, które z różnych względów nam pasują. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń