czwartek, 26 listopada 2015

BABKA EARL GREY

Jak już wspominałem ostatnio, często czerpię inspirację z programów kulinarnych, które zajmują 75% czasu antenowego w naszym odbiorniku TV. W tym przypadku nie było inaczej, rzekłbym nawet, że identycznie, wręcz szablonowo. Na kanale KUCHNIA PLUS ( nie ukrywam, że jest to mój ulubiony ) dwie urocze Panie przygotowywały spód do tortu herbacianego, a mnie w tym momencie zapaliła się iskierka, taki mały zapłon do działania. Nie czekałem długo, by zrealizować swój pomysł. Po 5 minutach od wypracowania decyzji, ciasto stało już w piekarniku. 


  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • zawartość 5 saszetek herbaty Earl Grey,
  • garść żurawiny,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej i kasza manna do formy. 
  1. Składniki suche mieszamy z mokrymi.
  2. Dosypujemy żurawinę. 
  3. Przelewamy ciasto do formy, wcześniej wysmarowanej olejem i obsypanej kaszą manną. 
  4. Pieczemy przez 50 minut w temp. 180 stopni ( góra-dół ).

Przygotowanie takiego ciasta jak widać nie zajmuje wiele czasu, a smakiem powala. Delikatny smak bergamotki, przebija się przez umiarkowaną słodycz i nie pozwala się oderwać od babki. Jeśli ktoś, tak jak ja, jest zwolennikiem herbaty Earl Grey, na pewno pokocha to ciasto. Wszystkich bezglutenowych zwolenników słodkości, zapewniam, że w głowie już mam wersję #glutenfree, tak więc nic tylko wypatrywać. Życzę miłego piątku :) Smacznego :)



21 komentarzy:

  1. co to na boga jes ksylitol? jak to mogę zastąpić?

    No i powiedz mi, czy nie przeszkadzało ci, że jesz fusy z herbaty? Nie było ich czuć w masie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukier :)
      tzn słodzidło, które ma kryształki jak cukier, ale chemicznie jest alkoholem i jest zdrowsze :)

      Usuń
    2. Na temat ksylitolu wypowiedziała się Daria, a jeśli chodzi o drugie pytanie, to nie jadłem fusów, lecz drobno zmielone liście herbaty.

      Usuń
  2. Herbatę wsypujemy do ciasta, suchą, nie zaparzamy jej ani nic?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) Czy mogę cukier zamienic na miód a make pszenna na makę kiełkowaną gryczaną lub orkiszową , szczerze nie nawidze herbaty Earl Grey ani żadnej innej czarnej . Pijam tylko ziołowe , zielona lisciasta , czerwoną i biała :) jak myslisz któraś z tych herbat nadawała by sie do ciasta ?? Pozdrawiam i życzę słodkiego dzionka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, możesz zamienić na miód. Myślę, że mąka orkiszowa będzie dobra, ale jeśli chodzi o herbatę...Earl gray nadaje specyficzny smak, nie wiem jaki posmak będzie miało ciasto, jeśli dodasz innej herbaty...zawsze możesz spróbować :)

      Usuń

  4. Upiekłam już dwa razy,nikt nie zgadł że jest tam herbata,najlepsze na drugi dzień - o ile coś zostanie, pyszne pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać dobry patent na ciekawe ciacho :) Pozdro :)

      Usuń
  5. To ciacho naprawdę jest super!
    Jestem znana z eksperymentalnych wypieków, które w większości o ile nie kończą się zakalcem, to smakują bananem (który już wszystkim poza mną zbrzydł :P). A Pana babka wyszła mi idealna!
    Co prawda musiała posiedzieć jeszcze dobre 40 minut dłużej na termoobiegu, ale po prostu jest CUDEM!
    Idę wlasnie robić drugi raz :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tu bym widziala jeszcze orzechy wloskie :) Jutro zrobie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatków można tam nawrzucać do woli...kwestia smaku :)

      Usuń
  7. Posiekałam daktyle i migdały...zaglądam przez szybkę piekarnika i cierpliwie czekam ;) Tak mnie natchnąłeś, że jak nie wyjdzie, zrobię tu dym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nie będzie zadymy :) :)

      Usuń
    2. W kwestii wypieków, zdecydowanie, można Ci zaufać :) Podeptałam wszelkie zasady i podjadałam ciasto jeszcze o 1:00 w nocy :D Dzięki!

      Usuń
  8. Jaką mąką bg mogłabym zastąpić mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zrobiłam małą modyfikację z mąką i dałam: 1/3 mąki konopnej, 1/3 mąki żytniej razowej i 1/3 pszennej. Wyszło pyszne :) Dziękuję Przemek za inspiracje :) wystarczyło piec 35 min w termoobiegu + 10 minut w piekarniku już z wyłączonymi grzałkami. Pięknie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślisz że można spróbować z roibosem?;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A jak wersja bezglutenowa? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszna babka!!!polecam!!!

    OdpowiedzUsuń