sobota, 28 listopada 2015

PIERNIK Z POWIDŁAMI

Staram się zamieszczać przepisy mało skomplikowane, wręcz bardzo proste, takie które nie odstraszają osób troszkę słabiej poruszających się po salonach kuchennych. Nie żebym był lwem parkietu kulinarnego, ale z doświadczenia wiem, że nie wszyscy mają taką zajawkę na mieszanie w garach. Po babce, która zrobiła furorę wśród znajomych i nieznajomych, przyszedł czas na równie prosty piernik, który na pewno zasmakuje kolejnym osobom spragnionym słodyczy. 




  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika ( całe opakowanie ),
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 2 łyżki prażonych jabłek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • odrobina tłuszczu + kaszka manna do formy ( choć nie do końca wiem, czy to potrzebne ).
  • powidła.

  1. Suche składniki mieszamy z mokrymi.
  2. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy kaszką.
  3. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika ( 180 stopni, góra-dół ).
  4. Pieczemy przez około 50-60 minut ( wszystko zależy od piekarnika ). Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, który powinien być suchy. 
  5. Po wyciągnięciu i całkowitym wystudzeniu, przecinamy piernik nitką ( najlepszy znany mi sposób ) i smarujemy środek powidłami

Być może znajdziecie w sieci różne, ciekawsze przepisy, ale czy znajdziecie prostszy ? No chyba, że ciasto z kubka pojawiło się w wersji piernikowej ...Hah ;) Ciekawi smaku, niech biorą miksery w dłoń i szybko wrzucają przyspieszone obroty. Życzę samych słodkości, oraz smacznego :)

15 komentarzy:

  1. już wyobrażam sonie ten zapach, zapach świąt! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Linka do Twojego bloga mam na pasku u siebie. Przepisy jakie podajesz, są faktycznie nieskomplikowane i w dodatku smaczne jedzenie z nich powstaje. Piernik z pewnością zagości u mnie na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
  3. Forma jest jakiej wielkości ;)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam, z wierzchu polałam gorzką czekoladą - pyszne, wielkie dzięki, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nadałby zamiast zwykłego oleju olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć! Czym zastąpić ksylitol? Jeśli cukrem, to w jakich proporcjach? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową? Czy wtedy używamy takich samych proporcji składników?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy prażone jabłka są koniecznością? Mam silną alergię na ten owoc :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Pragnę przypierniczyć to ciasto w te Święta :D Na ile dni przed warto je zrobić, żeby było doskonałe Pierwszego Dnia Świąt?

    OdpowiedzUsuń