Staram się zamieszczać przepisy mało skomplikowane, wręcz bardzo proste, takie które nie odstraszają osób troszkę słabiej poruszających się po salonach kuchennych. Nie żebym był lwem parkietu kulinarnego, ale z doświadczenia wiem, że nie wszyscy mają taką zajawkę na mieszanie w garach. Po babce, która zrobiła furorę wśród znajomych i nieznajomych, przyszedł czas na równie prosty piernik, który na pewno zasmakuje kolejnym osobom spragnionym słodyczy.
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka soku pomarańczowego,
- 2 łyżki przyprawy do piernika ( całe opakowanie ),
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 2 łyżki prażonych jabłek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- odrobina tłuszczu + kaszka manna do formy ( choć nie do końca wiem, czy to potrzebne ).
- powidła.
- Suche składniki mieszamy z mokrymi.
- Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy kaszką.
- Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika ( 180 stopni, góra-dół ).
- Pieczemy przez około 50-60 minut ( wszystko zależy od piekarnika ). Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, który powinien być suchy.
- Po wyciągnięciu i całkowitym wystudzeniu, przecinamy piernik nitką ( najlepszy znany mi sposób ) i smarujemy środek powidłami.
Być może znajdziecie w sieci różne, ciekawsze przepisy, ale czy znajdziecie prostszy ? No chyba, że ciasto z kubka pojawiło się w wersji piernikowej ...Hah ;) Ciekawi smaku, niech biorą miksery w dłoń i szybko wrzucają przyspieszone obroty. Życzę samych słodkości, oraz smacznego :)
już wyobrażam sonie ten zapach, zapach świąt! <3
OdpowiedzUsuń*sobie ;)
UsuńObłędny zapach świąt :)
UsuńLinka do Twojego bloga mam na pasku u siebie. Przepisy jakie podajesz, są faktycznie nieskomplikowane i w dodatku smaczne jedzenie z nich powstaje. Piernik z pewnością zagości u mnie na świątecznym stole.
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :)
UsuńForma jest jakiej wielkości ;)?
OdpowiedzUsuń24 cm ;)
UsuńUpiekłam, z wierzchu polałam gorzką czekoladą - pyszne, wielkie dzięki, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakuje :) Pozdrawiam
UsuńNadałby zamiast zwykłego oleju olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńCześć! Czym zastąpić ksylitol? Jeśli cukrem, to w jakich proporcjach? :)
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową? Czy wtedy używamy takich samych proporcji składników?
OdpowiedzUsuńCzy prażone jabłka są koniecznością? Mam silną alergię na ten owoc :(
OdpowiedzUsuńPragnę przypierniczyć to ciasto w te Święta :D Na ile dni przed warto je zrobić, żeby było doskonałe Pierwszego Dnia Świąt?
OdpowiedzUsuń