Wykorzystuję maksymalnie okres, kiedy brukselka rezolutnie występuje na sklepowych półkach. Tak jak już kiedyś wspominałem, znienawidzone przeze mnie warzywo, teraz się stało niesamowitym przysmakiem. Zacząłem doceniać jej smak, oraz fakt, że bardzo szybko się ją przygotowuje. Do wykonania poniższego dania, nie potrzebowałem zbyt wielu składników, przez co udało mi się zachować smak brukselki w daniu.
- 300 g brukselki,
- 200 g pęczaku,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- natka pietruszki,
- tymianek,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1 ząbek czosnku,
- olej kokosowy,
- pieprz, sól.
- Cebulę, por i czosnek smażymy na patelni.
- Dorzucamy suchy pęczak i lekko podprażamy.
- Wlewamy białe wino.
- Redukujemy przez chwilę wino, po czym małymi partiami dolewamy bulion.
- Przez około 15 minut gotujemy zawartość patelni, po czym dorzucamy przyprawy, oraz pokrojoną na pół brukselkę.
- Gotujemy jeszcze przez kilka minut, tak by pęczak i brukselka były miękkie.
- Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki, oraz pomidory.
Celowo podszedłem minimalistycznie do tego dania, chcąc zachować jak najwięcej brukselkowego smaku. Postanowiłem nie uszlachetniać potrawy, tysiącem przypraw, za co sam sobie podziękowałem w trakcie jedzenia. Danie bardzo szybkie i przede wszystkim niesamowicie smaczne. Polecam wszystkim zwolennikom małej kapusty :) Smacznego :)
A uzyles bialego wytrawnego wina?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńBrukselka jest tak dobra, ze nie potrzebuje wielu dodatków :)
OdpowiedzUsuń