niedziela, 22 listopada 2015

FARINATA Z BURAKIEM I JABŁKIEM

Tak jak mówiłem, upiekło mi się ostatnio trochę buraków, dlatego po buraczanym hummusie, postanowiłem nieco zmodyfikować przepis na farinatę, która robi furorę wśród znajomych. Przypomnę tylko, że farinata, to rodzaj włoskiego placka, którego bazą jest mąka z ciecierzycy. Oczywiście ile kucharzy, tyle rodzajów tego placka, dlatego i ja postanowiłem nieco zakombinować i zastosowałem wariację z burakiem. 


  • 200 g mąki z ciecierzycy,
  • 600 ml wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do ciasta + 2 łyżki do formy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 upieczony burak,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 cebuli,
  • ząbki czosnku,

  • sól,
  • szczypta papryki chilli. 




  1. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy dokładnie z wodą, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 3 godziny ( podobno im dłużej stoi ciasto, tym lepiej, można je dopracowywać nawet przez 10 godzin ).
  2. Po 3 godzinach ściągamy "kożuch", piankę która pojawi się na cieście i dodajemy do ciasta pozostałe składniki, czyli olej i sól.
  3. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy i rozprowadzamy po całej powierzchni.
  4. Wlewamy ciasto i układamy na nim pokrojone buraki, cebulę, jabłko, czosnek, posypujemy wszystko chilli ( nie martwcie się tym , że ciasto jest strasznie rzadkie oraz, że olej z formy wypływa na nie ).
  5. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (bez termoobiegu ) na 30 minut, po upływie których przełączamy na opcję grillowanie z góry na kolejne 5 minut. 
  6. Farinatę podajemy na ciepło z zestawem sałat, surówek lub sosem winegret.


SURÓWKA:
  • marchew,
  • seler naciowy,
  • kapusta pekińska,
  • papryka żółta,
  • granat,
  • kiełki brokuła,
  • orzechy nerkowca,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • czerwony pieprz,
  • czerwona cebula,
  • ogórek zielony.


Przepis na każdą surówkę jest taki sam, dlatego nie będę rozpisywał się na temat receptury przygotowania. Wszystkie warzywa wymagające pokrojenia, najzwyczajniej w świecie kroimy, a wszystko co trzeba wycisnąć - wyciskamy. Do całości dorzucamy uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, czerwony pieprz i zalewamy oliwą z oliwek. Żeby cytryna się nie obraziła, wyciskamy z jej połowy wszystkie soki. Mieszamy i podajemy z ciepłą farinatą. Mam nadzieję, że przepis nie jest skomplikowany i postaracie się go wdrożyć do waszej kuchni. Słodycz jabłka i buraka, świetnie miesza się z cebulą, czosnkiem i papryką chilli. Niesamowite wrażenia. Życzę udanej niedzieli. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Po raz kolejny stworzyłeś danie idealne :) Uwielbiam mąkę z ciecierzycy, więc na pewno skopiuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne jedzonko, świetne połączenie składników, no i moje ulubione buraki, pycha!

    OdpowiedzUsuń