sobota, 21 listopada 2015

BURACZANY HUMMUS I PITA

Wiele osób twierdzi, że aby zrobić dobry hummus trzeba go kilka razy spier.%^&$&ć, a ja w sumie nie wiem jak się do tego odnieść i nadal blenduje swoje składniki "żyrafką", tworząc kolejne dania. Robiłem już w swojej partyzanckiej karierze kulinarnej hummus klasyczny, a teraz przyszedł czas na dokonanie modyfikacji, w związku z tym, że upiekłem kilka buraków. Sam hummus oczywiście, był wystarczający by zadowolić wściekłą hordę pokrojonych w słupki warzyw, ale ja postanowiłem dołożyć coś od siebie i wykonałem najprostsze w świecie chlebki pita. 


PITA:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta cukru,
  • odrobina oleju do posmarowania chlebków,
  1. Drożdże rozdrabniamy, zalewamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy na chwilę by ruszyły ( u mnie to był kwadrans ).
  2. Po upływie tego czasu, mieszamy mąkę z solą i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto,
  3. Z ciasta formujemy 6 kulek ( śmiało wyjdzie 8, ja zrobiłem grube chlebki ) i rozwałkowujemy ja na okrągłe placki.
  4. Układamy placki na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce. 
  5. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. 

HUMMUS:
  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 1 burak pieczony,
  • 10 łyżek tahini,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 3 łyżki gazowanej wody mineralnej.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Sprawa doprawienia, dosmakowania oczywiście leży w gestii konsumenta, dlatego można przypraw walić do woli. 


Jeśli chodzi o kwestię padania i prezentacji, jest to również indywidualna sprawa twórcy dania. Do swojego dania użyłem marchewki, papryki, ogórka zielonego, selera naciowego, cebuli czerwonej oraz pomidorów ( niewidocznych na zdjęciu ). Hummus przełożyłem do miseczki i skropiłem go oliwą z oliwek oraz posypałem porwaną bazylią. Zdaje sobie sprawę, że danie nie jest jakimś kosmicznym wymysłem, ani odkryciem kulinarnym, ale ten smak buraka połączony z klasycznym hummusem...powala, na łopatki i długo nie pozwala wstać :) Życzę udanego dnia oraz smacznego :)


1 komentarz: