wtorek, 10 stycznia 2017

CHLEB BEZ MĄKI

Dziś chciałem napisać post inny niż zwykle, wymieniając każdy ze składników wypieku i opisując go z encyklopedyczną dokładnością. Zasiadłem przed komputerem, położyłem palce na klawiaturze i zastygłem. Tak jak w chwilach niemocy, moją głowę wypełnia pustka, tak teraz poczułem, że osiągnąłem jej dno i zaczynam w nie pukać od spodu. Na monitorze nie pojawiało się nic, po za natrętną muchą, która jakby wiedziała, że nie radzę sobie z pisaniem i postanowiła wprowadzić ruch na białej płaszczyźnie. Moja głowa pracowała na najwyższych obrotach, by poprzez ruch dłoni wycedzić choćby jedno mądre słowo powiązane z tematyką posta. Panował totalny bezruch. Przez myśl nawet mi przeszło, by zacytować któregoś z dietetyków, biorąc jego słowa w cudzysłów, ale szybko się otrząsnąłem. Wyobraziłem sobie ciąg mądrych słów zalewających ten post i po ułożeniu tego w całość, pasowało mi to jak kasownik biletowy do kelnera. Wybaczcie, ale tym razem będzie tak samo. Nie pojawią się żadne zmiany, które mogłyby zadowolić żądnych fachowej wiedzy czytelników. Nie znam się na tym. Przez chwilę chciałem być normalny. Nie udało się. To były najgorsze dwie minuty mojego życia.



  • 400 g płatków orkiszowych MELVIT,
  • 150 g konopi z lnem MELVIT,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 4 łyżki słonecznika,
  • 50 g otrąb żytnich,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu,
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody,


  1. Mielimy siemię lniane i dodajemy do reszty suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  2. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy.
  3. Ciasto przekładamy do keksówki (30 cm) wyłożonej papierem. Dokładnie rozprowadzamy, tak by miało zwartą formę. 
  4. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. 
  5. Po wyłączeniu piekarnika, chleb wyciągamy z niego po 10 minutach. 
  6. Po wyciągnięciu wysuwamy chleb z foremki i przewracamy go spodem do góry by mógł swobodnie odparować.

Wszystkim ciekawskim podpowiadam, że nie mam podpisanej umowy sponsorskiej z firmą MELVIT. Niemniej jednak moje zainteresowanie wzbudziły produkty tej firmy, z których jak widać można zaserwować całkiem przyjemne potrawy. Ten chleb stał się HITEM w naszym domu. Życzę udanego i miłego dnia. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Muszę przetestować. Zdarza mi się piec w domu chleb, ale bardziej zwyczajny.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę i ja ten przepis wypróbować, bo już od jakiegoś czasu się czaję na chlebek bez mąki :)

    OdpowiedzUsuń