czwartek, 29 grudnia 2016

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KISZONYM BURAKIEM

Gdy wsze­dłem do kuchni usły­sza­łem cichy płacz dobie­ga­jący zza kosza, w któ­rym dum­nie prężyły się soczy­ste owoce. Myśla­łem, że jestem sam w domu, ale jak widać ktoś posta­no­wił zostać w kulu­arach kuchen­nych, sie­jąc roz­pacz. Nie ukrywam, że lekko się zde­ner­wo­wa­łem, gdyż moje plany obej­mo­wały nic­nie­ro­bie­nie w pozy­cji pozio­mej, z jed­no­cze­snym zawie­sze­niem myślo­wym. Cały misterny plan wziął w łeb. Po kilku minu­tach ubar­wio­nych tysią­cem wizji, posta­no­wi­łem spraw­dzić kto jest auto­rem tego zamętu i siłą uśmie­chu stłam­sić ten nara­sta­jący lament. Sie­dział sku­lony w kącie, bez żad­nego odzie­nia, pozba­wiony god­no­ści i zalany krwa­wymi łzami. Choć pre­zen­to­wał się bar­dzo zdrowo, już na pierw­szy rzut oka było widać, że ktoś mu dał nie­zły wycisk. Zaczą­łem z nim roz­ma­wiać i pozna­łem jego straszną histo­rię. Opo­wie­dział mi, jak to przed Świę­tami ludzie się nim zachwy­cają, sta­wiają na pie­de­stał, by po kilku dniach potrak­to­wać go jak śmie­cia. Nie mogłem pojąć, jak można być tak bez­dusz­nym i bez mru­gnię­cia okiem wyrzu­cać przy­ja­ciela z domu przed samą Wigi­lią. Czu­łem jak serce mi krwawi, a do oczu napły­wają łzy. Ludzie! Nie wyrzu­caj­cie bura­ków z zakwasu.


  • 10 ziemniaków,
  • 4 buraki kiszone,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki majonezu z kalafiora,
  • 4 łyżki jogurtu sojowego,
  • pieprz,
  • sól.

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach.
  2. Po przestudzeniu ziemniaki, kroimy w dużą kostkę.
  3. Buraka kroimy w cienki paski. 
  4. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. 
  5. Wszystko mieszamy z jogurtem, majonezem, musztardą i przyprawami. 



Jeśli nie wiecie co zrobić z burakami, które zostają bo zrobieniu zakwasu, ten przepis powinien Was zainteresować. Sałatka bardzo pyszna, przyjemna i na pewno zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Życzę wszystkim udanego dnia, oraz smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz