piątek, 30 grudnia 2016

BOCZNIAKI W SOSIE CEBULOWO - MUSZTARDOWYM

Chodziłem po sklepie jak zbity pies i prowadzony głodem, rzucałem spojrzeniem na półki uginające się od pyszności. Podchodziłem do słodyczy i miętosząc opakowanie z ulubionymi ciastkami, wyobrażałem sobie rozkosz rozpływającą się w moich ustach. Walczyłem ze sobą, ale w rezultacie porzuciłem obiekt marzeń moich kubków smakowych i wybrałem się w dalszą wędrówkę pomiędzy regałami. Żołądek był opanowany przez niesamowite ssanie, a odgłosy z niego dochodzące przypominały Żuka odpalanego zimową porą. Cierpiałem. Wiedziałem, że jeśli za chwilę czegoś nie wymyślę, zacznę obgryzać paznokcie, by dać upust negatywnym emocjom. Nie wiem ile czasu spędziłem na buszowaniu pomiędzy jedzeniem a chemią. Mój stan był na tyle poważny, że zacząłem dziwnie zerkać na kostkę mydła, której szarość idealnie komponowała się z myślą o chałwie. Byłem coraz bliższy obłędu, gdy nagle dostrzegłem dziwny blask na końcu tunelu tworzonego przez regały. Pamiętałem o tym, by nigdy nie iść w kierunku światła, ale to było silniejsze ode mnie. Nie czekałem ani chwili i już po kilku sekundach stałem przed nim. Nie rozumiem, dlaczego tak obojętnie minąłem ten dział, znajdujący się przy wejściu. O mały włos spotkanie z nim przeleciałoby obok nosa, a ja zapychałbym się pewnie jakimś gotowcem. Na szczęście wszystko się szczęśliwie skończyło i do domu ze mną wrócił...piękny i duży jak patelnia Zeptera...Boczniak.


BOCZNIAKI:
  • 250 g boczniaków,
  • 4 kopiaste łyżki maki z ciecierzycy,
  • woda,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • pieprz i sól,
  • olej z pestek winogron. 
  1. Do mąki z ciecierzycy wsypujemy przyprawy i dolewamy wodę, tak by powstało ciasto o konsystencji zbliżonej do naleśnikowego. 
  2. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. 
  3. Namaczamy wcześniej umyte boczniaki w mące, po czym obtaczamy w bułce tartej. 
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju, do uzyskania rumianego koloru. 

SOS CEBULOWO - MUSZTARDOWY:
  • 3 duże cebule,
  • 0,5 bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki musztardy,
  • woda,
  • pieprz, 
  • sól,
  • czerwony pieprz
  • olej z pestek winogron.
  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na małej ilości oleju. 
  2. Gdy cebula zmięknie zalewamy ją bulionem warzywnym i dodajemy musztardę. Na małym ogniu gotujemy przez około 5 minut. 
  3. Cala zawartość patelni blendujemy i  ponownie stawiamy na palnik. 
  4. Do mąki kukurydzianej dolewamy wodę. Ilość umożliwiająca jej swobodne rozrobienie. Zawiesinę z mąki wlewamy powoli na patelnie, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze kilka minut i mamy sos gotowy. 
  5. Boczniaki podajemy z sosem, który uprzednio posypujemy pieprzem czerwonym. 


Ze wszystkich odsłon boczniaka, wersja smażona a`la schabowy najbliższa jest memu żołądkowi. W połączeniu z powyżej przedstawionym sosem...wymiata. Życzę wszystkim radosnego dnia, oraz smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz