wtorek, 27 grudnia 2016

PIZZA Z OGÓRKIEM, BROKUŁEM I SEREM Z BATATA

W tym roku postanowiłem okres świąteczny spędzić bardziej aktywnie, niż poprzedni i każdy dzień rozpoczynałem dłuższym lub krótszym wybieganiem. Takie założenie pozwoliło mi na bezkarne obżarstwo, które było wolne od wyrzutów sumienia. Makowiec popychałem bigosem, sałatkę mieszałem z piernikami, a żeby jakoś wyregulować smak, wlewałem w siebie hektolitry pysznego barszczu na zakwasie. Ładowałem w siebie ilości, po których bez aktywności, mógłbym występować w reklamie opon Michelin. Wczoraj, gdy wróciłem z kolejnego udanego treningu, spojrzałem na dania, które towarzyszyły mi od kilku dni i zapragnąłem na chwilę odłączyć się od tych smaków. Mak już nie był tak atrakcyjny, a bigos, któremu nie można nic zarzucić, nagle jakby pobladł i nie porywał zapachem. W mojej głowie zaczęła wirować myśl siedząca na chrupiącym placku włoskim w towarzystwie równie atrakcyjnych dodatków zalanych aromatycznym "serem". Nie mogłem się powstrzymać i nawet w dniu, w którym powinienem leżeć brzuchem do góry, stanąłem w kuchni, by oddać się rozkosznym chwilom z białą przyjaciółką. Niech Was nie zmyli jej męskie imię. Gluten jest kobietą i wbrew temu co o niej mówią, to bardzo miła, sympatyczna i uległa istota, z którą jestem połączony wielkim uczuciem.




CIASTO :
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 szklanka ciepłego mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  • 40 g drożdży;
  • 1 łyżka oliwy;
  • szczypta soli.
  1. Przygotowanie rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Do miseczki wrzucamy drożdże, cukier, wlewam ciepłym mlekiem. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, by drożdże "ruszyły".
  2. Mieszamy sól z mąką, wlewamy do nich pracujące drożdże, oliwę i wyrabiamy bardzo gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem,na około 30-45 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie. 
  3. W czasie gdy ciasto wyrasta, możemy się zająć tym co wyląduje na pizzy.
  4. Ciasto wyrosło, jest pulchne, elastyczne, więc zabieramy się do podziału. Dzielimy ja na 4 części i formujemy z nich krążki pizzy. W pierwszej fazie chciałem użyć wałka,ale ciasto tak ładnie współpracuje, że okrężny ruch dłoni w zupełności wystarcza.
SOS POMIDOROWY:
  • 1 puszka pomidorów (400ml),
  • oregano, pieprz, sól, bazylia, chilli, papryka czerwona;
  • 6 ząbków czosnku;
  • odrobina oliwy z oliwek.
  1. Oliwę rozgrzewamy i delikatnie szklimy czosnek. 
  2. W następnej kolejności dodajemy pozostałe składniki i redukujemy smażąc do uzyskania gęstej konsystencji .
SER Z BATATA:
  • 1 batat,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz
  1. Bataty obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę podsmażamy, tak by uzyskała rumiany kolor.
  3. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy.

PIZZA:
  • kilka różyczek brokuła,
  • cebula,
  • ogórki konserwowe,
  • mała papryczka chilli,
  • pieczarki.
  1. Brokuła wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku.
  2. Na przygotowanym cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy.
  3. Układamy (w dowolnej ilości i kolejności) cebulę,ogórki, plastry pieczarek, chilli, brokuła i wszystko polewamy serem z batata.
  4. Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
  5. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy suszonym oregano. 

Dobrej pizzy na grubym spodzie, nie trzeba reklamować, dlatego życzę wszystkim miłego dnia i smacznego ;)

3 komentarze:

  1. Czy mogę bez problemu zastąpić mleko wodą w takich samych proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Wyjdzie równie smaczna :)

      Usuń
    2. Okej, w takim razie idę robić pizzę ^^ Dzięki :)

      Usuń