piątek, 1 lipca 2016

SAŁATKA Z JAGLANKĄ, BOBEM i PIKANTNYM SOSEM TRUSKAWKOWYM

Jak zwykle po kilku cichych dniach z Jaglanką, nie wiedziałem jak się do niej zabrać i co zrobić by znów zaczęła ze mną współpracować. Choć nasz niepisany układ jest nierozerwalny jak związek Żwirka i Muchomorka, często gdy zabawiam się z innymi kaszami, później mam problem z tą najważniejszą. Nie mogę znieść gdy wracam od domu, a ona siedzi na wyspie swoich swoich aspiracji, otoczona morzem fochów i dąsów, które zalewają cała kuchnię. Czasem człowiek chciałby legalnie, bez skrępowania i konsekwencji wprowadzić dłuższą relację z Gryczaną, Jęczmienną, Kukurydzianą, lub najzwyczajniej w świecie nawalić się z Pęczakiem. Niestety długotrwałe związki, po za jedynym słusznym nie są mile widziane. Po powrocie do domu zacząłem kombinować, jak ją ułaskawić i sprawić by gromy rzucane w moją stronę, na chwile zamilkły, otwierając mi drogę do świętego spokoju. Szampan, truskawki, kwiaty, biżuteria ? No niestety nie dysponowałem winem, w którym szaleją zdradzieckie bąbelki, ale reszta się zgadzała. Wykorzystałem element zaskoczenia i gdy Jaglanka wyszła z kąpieli, zacząłem wyrzucać wszystkie dostępne gifty. Bukiet z roszponki, szpinaku, sałaty i innych zielonych cudów, sprawił że jej twarz pojaśniała. Gdy zacząłem rzucać drogocenne kamienie w postaci bobu, jasność, która zaczęła od niej emanować oślepiła mnie. Truskawki przybrały formę kropki na "i" i sprawiły, że zrobiło się ostro...Dalsza historia wymaga użycia słów, których nie wypada pisać o tak wczesnej porze, dlatego przejdę do prezentacji wizualnej. 



  • 1 szklanka suchej jaglanki,
  • mix sałat,
  • 1/2 kg bobu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 1 ogórek zielony,
  • kiełki rzodkiewki,
  • ok. 10 truskawek,
  • 1/2 papryki chilli,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • olej kokosowy,
  • papryka czerwona słodka,
  • sok z połowy cytryny,
  • mięta,
  • pieprz, sól.

  1. Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym. Pamiętając by kilka razy ją wcześniej wypłukać.
  2. Bób gotujemy we wrzątku, słodząc go w trakcie gotowania (1 łyżeczka), a na chwilę przed zdjęciem z palnika, solimy go.
  3. Gdy bób się ugotuje, wrzucamy go na patelnię, na której już dochodzi drobno posiekany czosnek i podsmażamy go przez kilka minut. 
  4. Truskawki miksujemy z papryką chilli, dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek i doprawiamy czerwoną papryką, pieprzem i solą. 
  5. Jaglankę wykładamy na talerz, po czym wrzucamy na nią mix sałat, pokrojony zielony ogórek, oraz por.
  6. Wszystko przykrywamy bobem i kiełkami rzodkiewki.
  7. Polewamy pikantnym sosem truskawkowym i zajadamy.


Choć zazwyczaj nie jestem zadowolony z rozwiązań sałatkowych (ciężko się je fotografuje), z tej wyjątkowo jestem zadowolony. Po za tym, że się ciekawie ułożyła do zdjęcia, to smakiem pozamiatała. Polecam jako pyszne rozwiązanie, w chwilach gdy potrzebujecie czegoś szybkiego i pysznego. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz