poniedziałek, 20 czerwca 2016

MŁODA KAPUSTA Z CHILLI I SKWARKAMI TOFU

Po 100 milowym biegu, który zakończyłem na 120 kilometrze, powinienem uzupełniać kalorie i ładować się białkiem w ilości większej niż zwykle. Nie miałem jednak ochoty na sterty makaronu z warzywami i strąkami, gdyż w mojej głowie krążył zdecydowanie inny smak. Gdy przemierzałem puste pola w palącym słońcu, nie wiedzieć dlaczego, w mojej głowie cały czas krążyła wizja o pięknej młodej damie. Nie wiem czy to wynik wyczerpania, niewyspania, czy może innego zmęczeniowego uczucia, ale przez cały czas czułem jej smak w ustach, a przed moimi oczami falowały jej delikatne liście. Starałem się zagłuszyć ten obraz i przywoływałem w myślach, wszystkie znajome mi słodycze, rozpoczynając od tiramisu, a kończąc na bajderce. Na nic też zdało się, głośne śpiewanie piosenek znanych z dzieciństwa, które zawsze mi towarzyszą w chwilach słabości. Zapewne pomyślicie, że mnie pogięło. Pot mi się leje po czole, zasuwając jak woda Niagary, a ja zamiast o nawodnieniu, myślę o jedzeniu. Nic na to nie poradzę, byłem zdesperowany i bardzo głodny. Pragnąłem Młodej Kapusty.


KAPUSTA:
  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 1 pęczek koperku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • Sok z połowy cytryny,
  • ok. 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz, sól,
  • olej kokosowy.

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym, wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i chilli,
  2. Po chwili dodajemy poszatkowaną kapustę i wszystko mieszamy.
  3. Dolewamy szklankę bulionu warzywnego, sok z cytryny, pół pęczka koperku, doprawiamy i dusimy do momentu, kiedy kapusta zmięknie. 
W trakcie gdy kapusta się dusi, możemy przystąpić do przygotowania skwarek.
  • 1 kostka tofu naturalnego POLSOJA,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej,
  • szczypta soli, oraz pieprzu,
  • olej kokosowy.
  1. Tofu kroimy w małą kostkę i podsmażamy na  małej ilości oleju koksowego.
  2. Po chwili dodajemy sos sojowy i przyprawy.
  3. Smażmy do uzyskania pięknego rumianego koloru. 
  4. Skwarki możemy wrzucić do kapusty i najzwyczajniej w świecie zamieszać, lub ułożyć je na wierzchu. Podajemy z młodymi ziemniakami i świeżo posiekanym koperkiem. 


Obiad nieskomplikowany, smaczny i przede wszystkim pachnący świeżością i latem. Bez zbędnych wodotrysków, gorąco polecam i życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz