W relacjach międzyludzkich bardzo ważne jest by obydwie strony dawały od siebie dużo i po równo. Każde zachwianie na tej płaszczyźnie, powoduje zgrzyty, awantury, animozje i doprowadza do rozpadu związku, czy też relacji. Z warzywami jest o tyle prościej, że wystarczy poświęcone 5 minut, byś otrzymał cały pakiet uczucia pełen smaku i niesamowitych doznań. Nie musisz się gimnastykować godzinami wylewając z siebie potok słodkich jak miód frazesów. Wystarczy chwila i odpływasz. W przypadku Fasolki Szparagowej długotrwałe okładanie jej gorącymi komplementami, nie wchodzi w grę. Można na wstępie podziwiać jej smukłe kształty, jędrne ciało, ale gdy już zażywa kąpieli przed finalną rozgrywką, nie ma co przeciągać tematu. Gdy padnie zbyt wiele ciepłych słów, wspomniana wcześniej dama, najzwyczajniej w świecie wymięka, jak zapomniane awokado na kuchennym blacie. Warto więc trzymać swoje emocje i język na wodzy i mieć kontrolkę nad całością sytuacji. Chciałbym Wam opowiedzieć, o wczorajszym spotkaniu z daleką kuzynką, ale by przedstawić swoje pozytywne emocje, musiałbym użyć słów ogólnie uznanych jako wulgarne. Poprzestanę więc na składzie i kilku fotkach.
- 1/2 kg fasolki szparagowej,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- solidna garść liści szpinaku,
- pieprz, sól,
- olej kokosowy.
- Fasolkę obieramy, myjemy i gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku. Fasolka nie może się rozgotować, musi być al dente.
- W trakcie gdy fasolka zażywa kąpieli, podsmażamy por, oraz czosnek.
- Fasolkę odcedzamy i wrzucamy na patelnie.
- Podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy.
- Na kilka sekund przed końcem obróbki termicznej, dorzucamy liście szpinaku.
Jako wykończenie postanowiłem przygotować klasyczny sos tahini, jaki często stosuje do szparagów.
- 3 łyżki pasty tahini,
- sok z połowy cytryny,
- 2 małe ząbki czosnku,
- pieprz,
- woda ( dodawać tak by uzyskać odpowiednią konsystencję - jesli wolimy gęstszy sos - wody mnie, oraz adekwatnie w drugą stronę )
Fasolkę po ściągnięciu z patelni polewamy sosem i zajadamy w tempie ekspresowym.
Rozwiązanie choć banalnie proste. powala smakiem. Jeśli nie macie czasu na siedzenie w kuchni, gorąco polecam jako szybki posiłek. Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie i jak dla mnie, to bardzo interesująca kompozycja warzyw .
OdpowiedzUsuńZrobiłam, skonsumowałam i odjechałam. Prosta i szybka potrawa, a tyle przyjemności. Dzięki :-)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić pastę tahini ?
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić pastę tahini ?
OdpowiedzUsuń