czwartek, 7 kwietnia 2016

KREM Z TOPINAMBURA Z FASOLĄ I BURACZANYMI CHIPSAMI

Po raz pierwszy z topinamburem spotkałem się 4 lata temu, kiedy jeszcze nie byłem tak zajarany na gotowanie. W świecie krąży opinia, że albo go pokochasz od pierwszego kęsa, albo go znienawidzisz. Moje pierwsze spotkanie, chyba nie było zbyt trafione, gdyż po usmażeniu okazało się, że ta bulwa jest niesmaczna. Nie wiem z czego to wynikało, może z mojej niewiedzy w zakresie przygotowania dania, czy może z kiepskiej jakości towaru. Nie zamierzam się jednak nad tym zastanawiać, gdyż próba której podjąłem się wczoraj, jest w 100 % udana. Topinambur będę przemycał do swoich dań, pielęgnując smak ( właściwy ), który udało mi się wczoraj wyczuć...
Zanim jednak, przejdę do przepisu, ponownie powymądrzam się trochę, kopiując z sieci,  informacje o tym warzywie.


"Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w przypadku zaburzeń trawiennych i sercowo-naczyniowych. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Ponadto, dzięki obecności inuliny, zalecana jest diabetykom, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Sprawdź, jakie działanie ma topinambur i wypróbuj sprawdzone przepisy.
Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus L.), karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka, to roślina spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym (obie należą do rodziny astrowatych), która pochodzi z Ameryki Północnej. Uprawiali ją Indianie jeszcze w czasach prekolumbijskich. Europejczycy przekonali się o jej właściwościach dopiero w czasach wielkich odkryć geograficznych. W Polsce topinambur uprawiany był od 1730 roku.
Topinambur obniża poziom cukru we krwi. Bulwa topinamburu zawiera do 17 proc. inuliny (stanowiącej 75-80 proc. wszystkich węglowodanów) - substancji, która w organizmie przekształca się we fruktozę dobrze tolerowaną przez diabetyków. Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszania insulinooporność.
Zawarta w bulwach topinamburu inulina obniża także poziom "złego" cholesterolu HDL w organizmie, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy. Topinambur reguluje również ciśnienie tętnicze, a to m.in. dzięki sporej zawartości potasu.Topinambur obniża cholesterol i reguluje ciśnienie

Zawarta w słoneczniku bulwiastym inulina jest pożywką dla rozwoju mikroflory bakteryjnej, umożliwiającej prawidłowe trawienie w jelicie. Poza tym inulina pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu. Ułatwia także przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu.Dieta bogata w inulinę, czyli m.in. w topinambur, przyczynia się do eliminacji bakterii chorobotwórczych, które wywołują biegunki i zapalenie jelita grubego. W konsekwencji może zapobiec polipom i owrzodzeniom, które mogą zapoczątkować choroby nowotworowe.
Inulina, w połączeniu z pektynami i błonnikiem, oczyszcza organizm, wiążąc szkodliwe związki i przyspiesza ich wydalanie, w związku z tym topinambur bierze udział w detoksykacji organizmu. Poza tym spożywanie bulw topinamburu ułatwia usuwanie alkoholu z krwi.
Topinambur jest polecany osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.Bulwy tej rośliny zawierają błonnik, który pęcznieje w żołądku, na długo dając uczucie sytości".http://www.poradnikzdrowie.pl/


KREM:
  • 300 g topinambura,
  • 1 ziemniak,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • biała część pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz, sól.
  • puszka białej fasoli ( oczywiście można ją przygotować dzień wcześniej, gotując fasolę ),
  • olej z pestek winogron,
  1. Por podsmażamy z czosnkiem na oleju,
  2. Dorzucamy do garnka pokrojoną pietruszkę, oraz seler...chwilę podsmażamy.
  3. Topinambur obieramy i wrzucamy wraz z obranym ziemniakiem do smażących się już warzyw.
  4. Po upływie kilku minut wszystko zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej miękkości warzyw.
  5. Po ściągnięciu z palnika, zupę miksujemy, doprawiamy i zaciągamy mleczkiem kokosowym. 

W trakcie gdy zupa się gotuje, my zabieramy się za ekspresowe chipsy z buraka. 
  • 2 małe buraki,
  • tymianek,
  • papryka ostra, 
  • pieprz ziołowy,
  • olej z pestek winogron.
  1. Buraki myjemy/szorujemy i tniemy na bardzo cienkie plastry.
  2. Układamy buraki na blaszce wyłożonej papierem.
  3. Skrapiamy buraki olejem i obsypujemy przyprawami ( przyprawy można dodać inne, lub dołożyć, te których Waszym zdaniem zabrakło ).
  4. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze ok 180 stopni.
  5. Po upływie tego czasu, przewracamy plastry na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. 
  6. Co jakiś czas, zerkamy na chipsy,  gdyż france szybko się przypalają. 

Po wyciągnięciu chipsów z pieca, nalewamy zupę na talerz, na środek wrzucamy garść fasoli, układamy chipsy i dla świeżości dodajemy kiełki. Szybko, smacznie i przede wszystkim zdrowo :)
Smacznego życzę ;)

4 komentarze:

  1. Pyszne warzywo, wspaniałe na gazy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sprawa :) Też jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów - takich jak Twój :) Polecam blog pełen zdrowej inspiracji http://kcalmar.com/blog/ moje ostatnie odkrycie, wydaje mi się że Tobie też się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, mogłam sobie zrobić takie chipsy, zamiast gotować buraki pół dnia...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jakie jeszcze inne dobrocie można przyrządzić z topinambura:)

    OdpowiedzUsuń