niedziela, 10 kwietnia 2016

EKSPRESOWE BROWNIE Z WIŚNIAMI

Czasem bywa tak, że masz plan, wiesz już co będzie królowało na Twoim stole, aż tu nagle...boom ! Wchodzisz do sklepu i od wejścia szarpią Cię szparagi za rękaw i błagają wręcz, by zabrać je do domu. Co ma jednak szparag do brownie ??? Otóż, w planie miałem zrobić wegańską wersję tiramisu, która na pewno pochłonęłaby sporo niedzielnego czasu, dlatego robienie szparagów w połączeniu z tym ciastem zatrzymało by mnie na dłuższą chwilę w kuchni. Szybki przemiał myśli, odkurzanie szarych komórek i kolejne boom! Postanowiłem jak zwykle pójść po linii najmniejszego oporu i przetestować ciasto awaryjne, jakim jest brownie z wiśniami. Jeśli miałbym oceniać celność wczorajszych decyzji, wszystkie trafiły w sam środek zaspokojenia smakowego. 



BROWNIE :
  • 2 szklanki mąki owsianej,
  • 4 banany,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 g ),
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • wiśnie mrożone,
  • syrop daktylowy lub wcześniej namoczone daktyle.

  1. Mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. 
  2. Banany rozgniatamy. Mieszamy z mlekiem i syropem.
  3. Składniki mokre mieszamy z suchymi.
  4. Wrzucamy do środka pokruszoną tabliczkę czekolady - mieszamy. 
  5. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem ( 20x25).
  6. Układamy na wierzchu rozmrożone wiśnie ( wciskając je lekko do środka ). Ilość wiśni dowolna. 
  7. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Niech to ciasto będzie nadzieją dla wszystkich, którzy często muszą się zmagać z niezapowiedzianymi wizytami teściów, wujów, ciotek...etc. Niespełna 30 minut działania, a goście na pewno będą zadowoleni. Myślę też, że dużym  plusem jest prostota wykonania, oraz składniki, które zadowolą wszystkich fit - szaleńców ;) Idealna propozycja na osłodę poniedziałkowego poranka. 

3 komentarze:

  1. Ile syropu dałeś do ciasta? Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zostaje ze mną na dluzej, ze spokojem daję dzieciom zamiast "sklepowych slodyczy". No i z jagodami tez bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy zamiast mąki owsianej może być gryczana?

    OdpowiedzUsuń