środa, 6 kwietnia 2016

JAGLANY FAST FOOD

W życiu każdego, przychodzi czasem taka chwila, która ubrana jest w myśl o fast foodzie i o całej otoczce z nim związanej. Myśli gwałcone są przez wizję ociekającego tłuszczem burgera, wciśniętego w bułę, której skład nie mieści się nawet na kartce A4. To właśnie te ekscesy, dają mi kopa i popychają do poszukiwania zdrowszych i lepszych rozwiązań. Wczoraj ponownie na straży zadowolenia, stanęła broniąca dobrego smaku Pani Jaglanka, która wciśnie się wszędzie. Tym razem nie przepuściła nawet bułce, która otoczyła pysznego kotleta z fasoli i brokuła. 




BUŁKI :
  • 250 g mąki pszennej,
  • 10 g drożdży ( mokre ),
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka ). Suchej kaszy ugotowałem od razu 1 szklankę, gdyż pozostałą część zużyłem do kotletów.
  • 125 ml wody,
  • sezam,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • szczypta soli.

  1. Jaglankę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na chwilę, by drożdże ruszyły. 
  3. Mąką mieszamy z solą i gdy drożdże są gotowe, wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. 
  4. Odmierzamy 1 szklankę kaszy i miksujemy ja na gładką masę. Dodajemy ją, do wyrośniętego już ciasta i wyrabiamy ponownie. Jedno jest pewne, łatwo nie będzie ( ciasto klei się do rąk ), ale wszystko jest do ogarnięcia. 
  5. Ręce smarujemy olejem i ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy z nich kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Odstawiamy na ok. 15-20 minut, smarujemy wodą i posypujemy sezamem. 
  7. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 
  8. Po wyciągnięciu bułek z pieca, przykrywamy je serwetą i zabieramy się do kulania kotletów. 

Wykonanie kotletów jest już tylko formalnością, gdyż mamy już przygotowaną kaszę i inne składniki, które w dziwny sposób same się znalazły na podorędziu. 

KOTLETY:
  • kasza jaglana ( pozostała część, której nie wykorzystałem do bułek ),
  • 1/2 średniego brokuła,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • majeranek,
  • tymianek,
  • 2 łyżeczki ostrego chrzanu ( strasznie ubolewałem nad faktem, że nie mam świeżego ),
  • papryka czerwona, 
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron ( do masy ),
  • pieprz, sól,
  • olej z pestek winogron ( do smażenia ).

  1. Brokuł wrzucamy do malaksera i i rozdrabniamy go na elementy wielkości ryżu. 
  2. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem.
  3. Dorzucamy na patelnię brokuła i smażymy przez chwilę. 
  4. Fasolę odsączamy z płynu i rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem ręcznym. 
  5. Mieszamy kaszę jaglaną z zawartością patelni i fasolą.
  6. Dorzucamy do całości, przyprawy, bułkę, siemię lniane i wyrabiamy masę. 
  7. Formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
  9. Wierzch kotleta przesmarowałem delikatnie olejem, a po 20 minutach, przewróciłem je na drugą stronę i ponownie wykonałem czynność smarowania. 

Po wyciągnięciu kotletów z piekarnika, możemy zabierać się do kompletowania naszej buły. Dodatki oczywiście są indywidualną sprawą konsumenta, dlatego tak jak zwykle nie będę nikomu narzucał co sobie wciśnie między kotleta a krawędź pieczywa. Moja propozycja obejmuje: paprykę czerwoną, cebulę ( również czerwoną ), sałata masłowa, pomidor, kiełki brokuła, sos lub dobry ketchup.



 Moje pragnienie zostało zaspokojone. Pyszna, miękka buła z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie warzywnego kotleta, to jest to co mogę zabierać codziennie jako set śniadaniowy. Życzę wszystkim smacznego, oraz miłego i słonecznego dnia. 

11 komentarzy:

  1. kocham kaszę jaglaną i "zalajkowałam" sobie Twój blog :) piekę chleb z kaszą, bardzo podobny do tych bułeczek. burgery zaplanowałam zrobić jutro tylko zamiast bułki tartej dam poppers amarantusowy ;) zdam relację czy się sprawdził :) pozdrawiam cieplutko http://sercedogotowania.blogspot.com/2015/10/chleb-z-kasza-jaglana.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mąka pełnoziarnista moze byc zamiast pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może nie powinnam się wtrącać w przepis na bułeczki ale zawsze można jedną mąkę zastąpić inną ;)

      Usuń
    2. @kuchnia z sercem, ale nie zawsze produkt będzie spełniał oczekiwania. W tym przypadku mąka pszenna i jej gluten są zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem :) Oczywiście, jak najbardziej można spróbować z mąką pełnoziarnistą.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę zastąpić czymś siemię? Bo niestety nie mam jak go zmielić :<

    OdpowiedzUsuń
  5. czy fasolę mogę zastąpić soczewicą. jakoś nie lubię smaku fasoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i wcięłam z radością - pycha !!! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile bułeczek wychodzi z takiej porcji na ciasto jaka jest podana? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 12 :) ale jak zrobisz większe, bedzie ich nieco mniej ;)

      Usuń