W życiu każdego, przychodzi czasem taka chwila, która ubrana jest w myśl o fast foodzie i o całej otoczce z nim związanej. Myśli gwałcone są przez wizję ociekającego tłuszczem burgera, wciśniętego w bułę, której skład nie mieści się nawet na kartce A4. To właśnie te ekscesy, dają mi kopa i popychają do poszukiwania zdrowszych i lepszych rozwiązań. Wczoraj ponownie na straży zadowolenia, stanęła broniąca dobrego smaku Pani Jaglanka, która wciśnie się wszędzie. Tym razem nie przepuściła nawet bułce, która otoczyła pysznego kotleta z fasoli i brokuła.
BUŁKI :
- 250 g mąki pszennej,
- 10 g drożdży ( mokre ),
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka ). Suchej kaszy ugotowałem od razu 1 szklankę, gdyż pozostałą część zużyłem do kotletów.
- 125 ml wody,
- sezam,
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- szczypta soli.
- Jaglankę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem. Odstawiamy na chwilę, by drożdże ruszyły.
- Mąką mieszamy z solą i gdy drożdże są gotowe, wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
- Odmierzamy 1 szklankę kaszy i miksujemy ja na gładką masę. Dodajemy ją, do wyrośniętego już ciasta i wyrabiamy ponownie. Jedno jest pewne, łatwo nie będzie ( ciasto klei się do rąk ), ale wszystko jest do ogarnięcia.
- Ręce smarujemy olejem i ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy z nich kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawiamy na ok. 15-20 minut, smarujemy wodą i posypujemy sezamem.
- Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Po wyciągnięciu bułek z pieca, przykrywamy je serwetą i zabieramy się do kulania kotletów.
Wykonanie kotletów jest już tylko formalnością, gdyż mamy już przygotowaną kaszę i inne składniki, które w dziwny sposób same się znalazły na podorędziu.
KOTLETY:
- kasza jaglana ( pozostała część, której nie wykorzystałem do bułek ),
- 1/2 średniego brokuła,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- majeranek,
- tymianek,
- 2 łyżeczki ostrego chrzanu ( strasznie ubolewałem nad faktem, że nie mam świeżego ),
- papryka czerwona,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron ( do masy ),
- pieprz, sól,
- olej z pestek winogron ( do smażenia ).
- Brokuł wrzucamy do malaksera i i rozdrabniamy go na elementy wielkości ryżu.
- Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem.
- Dorzucamy na patelnię brokuła i smażymy przez chwilę.
- Fasolę odsączamy z płynu i rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem ręcznym.
- Mieszamy kaszę jaglaną z zawartością patelni i fasolą.
- Dorzucamy do całości, przyprawy, bułkę, siemię lniane i wyrabiamy masę.
- Formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wierzch kotleta przesmarowałem delikatnie olejem, a po 20 minutach, przewróciłem je na drugą stronę i ponownie wykonałem czynność smarowania.
Po wyciągnięciu kotletów z piekarnika, możemy zabierać się do kompletowania naszej buły. Dodatki oczywiście są indywidualną sprawą konsumenta, dlatego tak jak zwykle nie będę nikomu narzucał co sobie wciśnie między kotleta a krawędź pieczywa. Moja propozycja obejmuje: paprykę czerwoną, cebulę ( również czerwoną ), sałata masłowa, pomidor, kiełki brokuła, sos lub dobry ketchup.
Moje pragnienie zostało zaspokojone. Pyszna, miękka buła z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie warzywnego kotleta, to jest to co mogę zabierać codziennie jako set śniadaniowy. Życzę wszystkim smacznego, oraz miłego i słonecznego dnia.
kocham kaszę jaglaną i "zalajkowałam" sobie Twój blog :) piekę chleb z kaszą, bardzo podobny do tych bułeczek. burgery zaplanowałam zrobić jutro tylko zamiast bułki tartej dam poppers amarantusowy ;) zdam relację czy się sprawdził :) pozdrawiam cieplutko http://sercedogotowania.blogspot.com/2015/10/chleb-z-kasza-jaglana.html
OdpowiedzUsuńCzy mąka pełnoziarnista moze byc zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńmoże nie powinnam się wtrącać w przepis na bułeczki ale zawsze można jedną mąkę zastąpić inną ;)
Usuń@kuchnia z sercem, ale nie zawsze produkt będzie spełniał oczekiwania. W tym przypadku mąka pszenna i jej gluten są zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem :) Oczywiście, jak najbardziej można spróbować z mąką pełnoziarnistą.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy mogę zastąpić czymś siemię? Bo niestety nie mam jak go zmielić :<
OdpowiedzUsuńDodaj w calości :)
Usuńczy fasolę mogę zastąpić soczewicą. jakoś nie lubię smaku fasoli ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wcięłam z radością - pycha !!! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńile bułeczek wychodzi z takiej porcji na ciasto jaka jest podana? :)
OdpowiedzUsuńOkoło 12 :) ale jak zrobisz większe, bedzie ich nieco mniej ;)
Usuń