niedziela, 17 kwietnia 2016

JAGLANE KLOPSY Z ZIELONYM GROSZKIEM I PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

Po faszerowaniu cukinii, zostało troszkę wkładu groszkowego, który wręcz prosił się by wykorzystać go do kolejnego dania. Z racji tego, że składniki, których użyłem tworzyły już danie, niewiele musiałem się napracować. Pozostało wykombinować jakiś sos i....no właśnie..Byłem po 40 kilometrowym treningu, pragnąłem dużo jedzenia, mnóstwo kalorii i rzodkiewka którą wymachiwałem w sobotę, namówiła mnie do perwersyjnych zabiegów. Kolorowo się zrobiło na talerzu i przepysznie. Bak po treningu został uzupełniony najlepszym oktanem. 




Przepis może rozpocznę od przypomnienia farszu, z którego powstały klopsy, ujmując od razu dodatkowe składniki.

FARSZ:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 500 g groszku zielonego mrożonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pieprz, sól,
  • olej z pestek winogron ( można też użyć innego ),
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki siemienia lnianego - zmielonego.
Do całości dorzucamy kolejne 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, jeśli komuś został farsz od cukinii. W przypadku gdy ktoś robi klopsy od podstaw, od razu gotujemy 1 szklankę. 

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 1/3 szklanki mleka, szczyptę soli oraz odrobinę cukru. 
  3. Cebulę i czosnek kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 
  4. Do cebuli dodajemy groszek i miksujemy. Nie musi to być dokładnie zmiażdżona, kremowa masa, fajnie będzie jeśli pojawi się jakaś faktura w trakcie jedzenia. 
  5. Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i mieszamy wszystko z kaszą jaglaną, bułką tartą, oraz siemieniem lnianym.
  6. Z masy formujemy małe klopsy, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie olejem. 
  7. Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Przewracamy na drugą stronę po 20 minutach. 


Gdy klopsy są gotowe możemy się zabrać do wykonania sosu.
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 cebule, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • tymianek,
  • pieprz, 
  • sól,
  • papryka ostra,
  • papryka czerwona słodka, 
  • papryka wędzona słodka,
  • olej kokosowy.

  1. Na oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem.
  2. Dorzucamy na patelnie pomidory, oraz przyprawy ( doprawiamy zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi ),
  3. Przesmażamy pomidory, tak by utworzył się gęsty sos. 
  4. Miksujemy sos i dodajemy drobno posiekany lubczyk. 
  5. Wrzucamy do sosu klopsy.

Został już tylko jeden element układani, dlatego zabieramy się do przygotowania pesto z liści rzodkiewki 

PESTO 
  • liście z jednego pęczka rzodkiewek,
  • 2 łyżki prażonego słonecznika,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  1. Liście myjemy i miksujemy z pozostałymi składnikami.
  2. Pesto podajemy z dowolnym makaronem, ugotowanym, oczywiście aldente. 

Przepis piszę w tempie bardzo ekspresowym, dlatego jeśli pojawią się niedociągnięcia, proszę o wybaczenie i zwrócenie uwagi na ewentualny błąd. Być może ten przepis kogoś zainspiruje i będzie miał gotowy pomysł na jutrzejszy obiad. Życzę smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Żabki są w przepisie :) (czosnku)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hah ;) Dzięki :) Wtrącają się te małe france ;)

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda i kusi, pewnie zagości wszystko u mnie na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia cudo! Farszu zostało lecz pulpeciki się rozpadały. Także klops i bez klopsa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, już edytuję przepis...bo tak jak pisałem, mógł się wedrzeć mały błąd :)

      Usuń
  4. Gdzie mogę dostać płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń