Dokładnie za tydzień, będziemy stać przy garach i mieszać na dwie ręce w tym co będzie nas cieszyć przy świątecznym stole. Dla tych, którzy nie mają czasu by przebijać się przez internetową pajęczynę w poszukiwaniu inspiracji, przygotuję krótką ściągę wielkanocną. Wybierzemy się w podróż przemierzając morze majonezu i zdobywając słodkie szczyty babki wielkanocnej. Nie może też zabraknąć pasztetów, które swym smakiem i zapachem będą przyciągać, oraz sałatek bez których nie da się żyć. Jedno jest pewne...Będzie smacznie !
- MAJONEZ Z KALAFIORA I SAŁATKA JARZYNOWA
Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową, oraz majonez można znaleźć na stronie.
- CHRZANOWA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Przepis na sałatkę ziemniaczaną po tuningu chrzanowym znajdziecie tutaj.
- WEGAŃSKA KIEŁBASA POMIDOROWO - PAPRYKOWA
Przepis na kiełbachę można znaleźć tutaj.
- MOCNO WĘDZONY PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ, KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI.
Przepis oczywiście jest ogólnodostępny i w poszukiwaniu instrukcji wystarczy kliknąć tutaj.
- JAGLANY PASZTET Z "JAJEM"
Jeśli, ktoś chce by na niego zerkało oko Saurona, zapraszam tutaj.
- PASTA BEZ JAJ
Wszyscy, którzy ubolewają nad tym, że dieta wegańska pozbawia smaku jajka, mam dobre wieści. Natura ofiarowała nam czarną sól Kala Namak, której różowy kolor nie wskazuje byt była czarna. Jej smak i zapach raczej nie zachęcają do użycia, ale uwierzcie, że w połączeniu z ciecierzycą lub użycie jej do tofucznicy jest najlepszym posunięciem .
Przepis na pastę bezjajeczną znajdziecie tutaj.
- BABKA EARL GREY
Głodnych wrażeń, zapraszam do zapoznania się z prostym jak budowa cepa, przepisem.
- MAKIELNIK
Wśród członków mojej rodziny i znajomych, nikt nie jest zdziwiony, że gdy dopadnę do masy makowej, odrywam się od niej gdy zobaczę dno. Jeśli uda mi się przemycić kilka łyżek do kuchni, powstają takie cuda jak Makielnik. Ciasto o dziwnej nazwie i niebywałym smaku. Polecam wszystkim makożercom :)
Przepis na to cudo, kryje się tutaj.
Powyższe propozycje są przykładowym menu, które oczywiście można rozbudować, dodając pizzę na brokułowym spodzie, tofurnik, jagielnik, czy inne ciekawe potrawy, które znajdziecie lawirując pomiędzy postami. Życzę wszystkim morza inspiracji i mnóstwo radości z gotowania :)
Rewelacyjnie, że podałeś to w jedynym miejscu. Przepisy są świetne.
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu :) Pozdrowiam :)
UsuńSuper zestawienie, tego mi było trzeba! :)
OdpowiedzUsuńAle muszę zaprotestować wobec tego, że ciężko przed Wielkanocą o świeży chrzan - mój tata, jako że mieszkamy na wsi, co roku biega po okolicy i wykopuje młode korzenie dla połowy rodziny i znajomych :)
No widzisz...nie mieszkam w takim raju :) Zazdroszczę :)
UsuńŚwietny post, niesamowicie inspirujący. Nic tylko zakasać rękawy i testować przepisy! Super! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam również :)
UsuńŚwietny post, niesamowicie inspirujący. Nic tylko zakasać rękawy i testować przepisy! Super! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńUdanego testowania życzę :) Pozdrawiam :)
UsuńŚwiąt nie obchodzę, ale wszystkie przepisy chętnie wypróbuję jak najszybciej :)Są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńDziękuję km ;)
UsuńPrzepisu na taki majonez szukałam :). Dzięki :). Nie mogę się doczekać jego smaku!
OdpowiedzUsuńNie zawiedziesz się :)
UsuńWitam. Pomimo faktu iż nie jestem weganką i zupełnie przypadkiem odkryłam Twoją szlachetną postać muszę stwierdzić że przepisy są rewelacyjne i zagoszczą u mnie na dlugo. Oby nie opuszczała Cię kreatywność ....w każdym razie stałam się fanką Twojego kunsztu kulinarnego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBabka earl grey najlepsza na świecie, rewelacja!!! Polecam również mazurek z kasza jaglana wg przepisu z książki wydanej przez Vegenerata.
OdpowiedzUsuń