sobota, 19 marca 2016

8 SPOSOBÓW NA WEGAŃSKĄ WIELKANOC

Dokładnie za tydzień, będziemy stać przy garach i mieszać na dwie ręce w tym co będzie nas cieszyć przy świątecznym stole. Dla tych, którzy nie mają czasu by przebijać się przez internetową pajęczynę w poszukiwaniu inspiracji, przygotuję krótką ściągę wielkanocną. Wybierzemy się w podróż przemierzając morze majonezu i zdobywając słodkie szczyty babki wielkanocnej. Nie może też zabraknąć pasztetów, które swym smakiem i zapachem będą przyciągać, oraz sałatek bez których nie da się żyć. Jedno jest pewne...Będzie smacznie !

  • MAJONEZ Z KALAFIORA I SAŁATKA JARZYNOWA 
Nie wyobrażam sobie, by mogło zabraknąć porządnego majonezu na świątecznym stole, dlatego pierwszą propozycją będzie oryginalny majonez, inspirowany przepisem Joli Słomy i Mirka Trymbulka z Atelier Smaku. Próbowałem już w życiu kilka wegańskich wersji, ale ta rzuca na kolana i nie pozwala długo o niej zapomnieć.



Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową, oraz majonez można znaleźć na stronie.
  • CHRZANOWA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Wszyscy, którym znudziła się klasyczna mieszanina warzyw, mogą sięgnąć po sałatkę z akcentem chrzanowym. Co prawda, w okresie zimowo - wiosennym nie ma szans na świeży chrzan, ale można też nabyć w zwykłym sklepie, smaczny chrzan o przyzwoitym składzie. 


Przepis na sałatkę ziemniaczaną po tuningu chrzanowym znajdziecie tutaj.
  • WEGAŃSKA KIEŁBASA POMIDOROWO - PAPRYKOWA
Jednym z najbardziej kontrowersyjnych pomysłów wielkanocnych okazać się może tzw. ":gięta", określana również mianem Kiełbadrona. Posługując się schematem wypełnienia koszyczkowego, nie wyobrażam sobie, by mogło zabraknąć tej pozycji kulinarnej.


Przepis na kiełbachę można znaleźć tutaj.

  • MOCNO WĘDZONY PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ, KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI.
Nie wyobrażam sobie by kubki smakowe zostały pozbawione smaku, jaki nam oferuje mocno edzony pasztet. Jak dotychczas jest to Król wszystkich kanapkowych rozpieszczaczy. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tej wersji, gorąco polecam.


Przepis oczywiście jest ogólnodostępny i w poszukiwaniu instrukcji wystarczy kliknąć tutaj.
  • JAGLANY PASZTET Z "JAJEM"
W poszukiwaniu nowych smaków, oraz klimatu świątecznego, moje poczynania zaprowadziły mnie do "oka Saurona" jak to niektórzy określają. Chęć stworzenia czegoś przełożyła się na produkt, który Wielkanocą zajeżdża z daleka. Bardzo ciekawa propozycja dla osób, które lubią troszkę pokombinować w kuchni i zaskoczyć gości przy stole. 


Jeśli, ktoś chce by na niego zerkało oko Saurona, zapraszam tutaj.
  • PASTA BEZ JAJ
Wszyscy, którzy ubolewają nad tym, że dieta wegańska pozbawia smaku jajka, mam dobre wieści. Natura ofiarowała nam czarną sól Kala Namak, której różowy kolor nie wskazuje byt była czarna. Jej smak i zapach raczej nie zachęcają do użycia, ale uwierzcie, że w połączeniu z ciecierzycą lub użycie jej do tofucznicy jest najlepszym posunięciem .

Przepis na pastę bezjajeczną znajdziecie tutaj.
  • BABKA EARL GREY
Zapewne na wielu stołach zagości babka, oraz inne słodkości. Klasykiem w tym przypadku okazuje się być babka cytrynowa i jej różne wersje. U nas będzie nieco inaczej i relaks świąteczny będziemy ogarniać w herbacianym klimacie. Pamiętam pierwsze kęsy tego cuda...niesamowite przeżycie :) 


Głodnych wrażeń, zapraszam do zapoznania się z prostym jak budowa cepa, przepisem.
  • MAKIELNIK
Wśród członków mojej rodziny i znajomych, nikt nie jest zdziwiony, że gdy dopadnę do masy makowej, odrywam się od niej gdy zobaczę dno. Jeśli uda mi się przemycić kilka łyżek do kuchni, powstają takie cuda jak Makielnik. Ciasto o dziwnej nazwie i niebywałym smaku. Polecam wszystkim makożercom :) 


Przepis na to cudo, kryje się tutaj.

Powyższe propozycje są przykładowym menu, które oczywiście można rozbudować, dodając pizzę na brokułowym spodzie, tofurnik, jagielnik, czy inne ciekawe potrawy, które znajdziecie lawirując pomiędzy postami. Życzę wszystkim morza inspiracji i mnóstwo radości z gotowania :) 

14 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie, że podałeś to w jedynym miejscu. Przepisy są świetne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zestawienie, tego mi było trzeba! :)
    Ale muszę zaprotestować wobec tego, że ciężko przed Wielkanocą o świeży chrzan - mój tata, jako że mieszkamy na wsi, co roku biega po okolicy i wykopuje młode korzenie dla połowy rodziny i znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz...nie mieszkam w takim raju :) Zazdroszczę :)

      Usuń
  3. Świetny post, niesamowicie inspirujący. Nic tylko zakasać rękawy i testować przepisy! Super! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny post, niesamowicie inspirujący. Nic tylko zakasać rękawy i testować przepisy! Super! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świąt nie obchodzę, ale wszystkie przepisy chętnie wypróbuję jak najszybciej :)Są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepisu na taki majonez szukałam :). Dzięki :). Nie mogę się doczekać jego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Pomimo faktu iż nie jestem weganką i zupełnie przypadkiem odkryłam Twoją szlachetną postać muszę stwierdzić że przepisy są rewelacyjne i zagoszczą u mnie na dlugo. Oby nie opuszczała Cię kreatywność ....w każdym razie stałam się fanką Twojego kunsztu kulinarnego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka earl grey najlepsza na świecie, rewelacja!!! Polecam również mazurek z kasza jaglana wg przepisu z książki wydanej przez Vegenerata.

    OdpowiedzUsuń