wtorek, 3 listopada 2015

TACOS Z ROZMARYNEM

Często ludzie twierdzą, że nie można połączyć biegania i zdrowego żywienia, podpierając swoje teorie brakiem czasu. Z początkiem miesiąca powróciłem po ponad 30 dniowej przerwie, do treningów i cały czas znajduję kilka chwil by przygotować sobie coś pysznego do pracy, lub żeby mieć posiłek potreningowy. Biorąc pod uwagę, że dojazd do pracy, jak i powrót, łącznie zajmują mi ok. 3 godzin, mój dzień jest bardzo mocno okrojony. Będąc po godzinie 17 tej w domu, muszę szybko ubierać ciasne gacie, by strzelić krótkie bieganie, a następnie kontynuuję swą aktywność w kuchni. Wczoraj po przyjściu z treningu miałem przepyszną zupę gulaszową, a dziś do pracy zabrałem przepyszne tacos, którego przygotowanie jest proste, jak 20 centymetrowa linijka. 



KUKURYDZIANY PLACEK:
  • 200 g mąki kukurydzianej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ok. 150 ml wody ( w razie potrzeby można dolać odrobinę więcej, by ciasto złapało swą elastyczność )
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli. 
  1. Wszystkie suche składniki mieszamy z rozmarynem, po czym dolewamy oleju. Jeśli olej połączy się z mąką, możemy dolać wodę i ugniatać elastyczne ciasto. Odstawiamy na bok, na około 30 minut. 
  2. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okrągłe kształty.
  3. Smażymy na suchej patelni po kilkanaście sekund z każdej strony. Jeśli przytrzymamy placek zbyt długo, będzie bardzo twardy. Po ściągnięciu z patelni układamy go na talerzu i przykrywamy ręcznikiem. Taki zabieg zapobiegnie wysuszeniu i pozwoli złożyć tacos w półksiężyc.

GUACAMOLE :
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól.
  1. Z awokado usuwamy pestkę.
  2. Miąższ rozgniatamy razem z czosnkiem. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i mamy najprostszą wersję guacamole. 
WARZYWNY WKŁAD:
  • 2 pomidory,
  • 2 papryki ( żółta i czerwona ),
  • Cebula czerwona,
  • mała papryczka chilli,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • oliwa z oliwek, 
  • sok z połowy cytryny,
  • kiełki ( jakiekolwiek ),
  • pieprz, sól.
  1. Wszystkie składniki wymagające krojenia - kroimy, mieszamy z pozostałymi, skrapiamy oliwą z oliwek, cytryną, doprawiamy i mamy gotową sałatkę warzywną. 


Tak przygotowany placek układamy na stole, smarujemy guacamole, na nim układamy warzywa, zginamy w pół i możemy się delektować pysznym zdrowym posiłkiem. Zapewne, niektórzy sobie nie wyobrażają jak taki zestaw można wziąć do pracy (???) Uwierzcie mi ! MOŻNA. Rzekłbym nawet, że należy go zabrać, i podczas zajadania wkurzać współpracowników ;) Dzień dobry i smacznego :)

5 komentarzy:

  1. a jakby zrobić z samej kukurydzianej i upiec w piekarniku? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia jakby się zachowały te placki...ale podejrzewam, że mogłyby się bardzo wysuszyć

      Usuń
  2. Ależ to musiało być pyszne! Uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdyby tak dodać jeszcze cieciorkę? :)

    OdpowiedzUsuń