środa, 21 października 2015

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KAPUSTĄ I TEMPEHEM

Inspiracją do wczorajszego posiłku, była babka ziemniaczana, zamieszczona przez Pawła na blogu Weganon. Nie chciałem kopiować przepisu, ale idąc tym samym tropem postanowiłem przygotować zapiekankę, która perfekcyjnie zaspokoi moje pragnienia kulinarne. Zanim dotarłem z pracy do domu, koncepcje się zmieniały jak kolory nieba podczas zachodu słońca, ale wszystko krążyło wokół ziemniaka, co dawało mi potężne rusztowanie myślowe. Po drodze uzupełniłem składniki, które idealnie pasowały do całości i mogłem przystąpić do działania. 


  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 1 opakowanie tempehu wędzonego ( 200g ),
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • majeranek świeży,
  • majeranek suszony i papryka do posypania zapiekanki,
  • pieprz, sól,
  • natka pietruszki,
  • 1 mała papryczka chilli,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżki kminku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

  1. Ziemniaki obieramy i trzemy na jarzynówce ( grubo ) lub wrzucamy do malaksera.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, pietruszkę siekamy, z papryczki chilli usuwamy pestki i tniemy na małe paski. 
  3. Kapustę kiszoną płuczemy i drobno kroimy, majeranek rwiemy na małe kawałki, tempeh kroimy w kostkę.
  4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, uprzednio wysmarowanego olejem oraz obsypanego bułką tartą lub kaszą manną. Wierzch posypujemy czerwoną papryką oraz majerankiem. 
  5. Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ( termoobieg ). Nastepnym razem spróbuję bez termoobiegu, zobaczymy co z tego wyjdzie. 


Danie może występować jako przekąska lub jako samodzielne danie, które nie ukrywam zaskoczyło mnie smakiem. W moim wydaniu, zapiekanka wylądowała na świeżych liściach szpinaku, polanych oliwą z oliwek o smaku cytrynowym z dodatkiem czerwonego pieprzu ( btw. UWIELBIAM ). Przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż 15 minut, a my w czasie obróbki termicznej możemy zająć się czytaniem książki, lub ćwiczeniami na karimacie ;) Życzę udanego dnia, oraz smacznego :)



3 komentarze:

  1. Hej, bardzo lubię ziemniaczki i przepis wykorzystam na 100%, tylko co to u licha jest tempeh? na dodatek wędzony ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i kolorowo!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Tempeh wytwarzany jest z ziaren soi i glownie stosowany w kuchni indynezyjskiej ostatnio wegetar. i vege jako zamiennik miesa. Kupisz w sklepie ze zdrowa zywnoscia lub przez internet

    OdpowiedzUsuń