W tempie ekspresowym po podróży w rodzinne zbiory zabieram się do przedstawienia wczorajszego, jakże pięknego talerza, który do tej pory chodzi po mojej głowie. Przygotowanie takiego zestawu, nie należy do najlepszych akrobacji kulinarnych, ale nie omieszkam się z Wami podzielić tym co w nim zawarłem. Nie będę się dziś rozpisywał ( jak zwykle zresztą ), tylko od razu przejdę do składu i procedury przygotowania.
- 3 bataty,
- 3 cebule białe,
- 1 cebula czerwona,
- 1 cukinia,
- kiełki STIR FRY,
- rozmaryn,
- kapusta pekińska,
- 3 marchewki,
- jogurt sojowy 400g,
- 1 cytryna,
- 3 ząbki czosnku,
- słonecznik,
- sól, pieprz,
- olej rzepakowy,
- Bataty obieramy i kroimy w plastry, słupki lub inne fantazyjne kształty.
- Cukinię kroimy w plastry.
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
- Wszystko wrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy kilka gałązek rozmarynu, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy do którego potrzebujemy 200 ml jogurtu, sok z połowy cytryny oraz 3 ząbki czosnku ( przecisnąć przez praskę ), pieprz i sól. Wszystko mieszamy i sos gotowy.
- Drugi zestaw warzyw, podajemy bez ingerencji wysokiej temperatury. Kroimy kapustę pekińską, marchewkę ( ścieramy na jarzynówce, lub obieraczką tworzymy paski ), cebulę kroimy w talarki, dolewamy jogurt, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i surówka gotowa.
- Ostatnim elementem są kiełki, które przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystko wykładamy na talerz, posypujemy prażonym słonecznikiem i cieszymy się rewelacyjnymi smakami.
Więcej pisania niż samego przygotowywania. Mam nadzieje, że maczając pieczone warzywa w sosie czosnkowym, będziecie się uśmiechać tak samo jak ja w trakcie konsumpcji. Udanego wieczoru życzę :) Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz