niedziela, 25 października 2015

MAKARON Z ZIOŁOWYM TOFU W POMIDORACH

Wczorajsze gotowanie odbywało się w biegu z racji ograniczeń czasowych. Zazwyczaj gdy doradcą jest pospiech, pomysły są raczej kulawe, ale w tym przypadku wszystko wypaliło tak jak powinno. Ba! Nawet lepiej :) Żeby nie przedłużać niepotrzebnie wpisu i nie rozwodzić się w temacie 15 minutowego dania, ekspresowo przejdę do podania przepisu. Dziś też trzeba coś zjeść, a co za tym idzie...gary czekają ;) 


  • 1 kostka tofu naturalnego,
  • 1 puszka pomidorów,
  • czarne oliwki,
  • 2 łyżki kaparów,
  • natka pietruszki,
  • cebula,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • czosnek,
  • suszona bazylia,
  • suszony czosnek niedźwiedzi,
  • suszone oregano,
  • sos sojowy,
  • makaron kukurydziany,
  • oliwa z oliwek,

  1. Tofu kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, sosem sojowym, cytryną, oraz suszonymi przyprawami ( bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi. Odstawiamy na chwilę ( im dłuższa chwila tym lepiej, mnie się bardzo spieszyło ).
  2. Cebulę podsmażamy z czosnkiem, po czym dodajemy pomidory i przez chwilę wszystko podsmażamy. 
  3. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane wcześniej tofu. 
  4. Tofu dorzucamy do sosu pomidorowego, wraz z kaparami i oliwkami. Dusimy przez około 5 minut. 
  5. Podajemy ( jak widać na załączonych obrazkach ) z makaronem. Nie musi być to makaron kukurydziany jak w tym przypadku, wybór pozostawiam konsumentowi. 
Jak widać więcej jest pisania, niż samego gotowania. Idealna propozycja dla osób zabieganych, zakręcony, nadpobudliwych i cierpiących na przewlekły brak czasu. Życzę udanej niedzieli :) Smacznego !

4 komentarze:

  1. a właśnie czasem takie szybkie dania są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie skorzystać z tego przepisu, szybkie danie, a na pewno bardzo dobre :)
    Pozdrawiam:)


    running-to-happiness.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń