- 1 kg ziemniaków,
- skrobia ziemniaczana,
- sól.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy z solą, rozgniatamy, studzimy.
- Masę ziemniaczaną po lekkim wystudzeniu, dzielimy na 4 części. Wyciągamy jedną część i w jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną.
- Całość ziemniaków mieszamy ze skrobią. Ciasto wyjdzie gładkie, aksamitne, nie klejące się do rąk.
- Śliwki myjemy, nacinamy i wyciągamy pestkę. Podczas wyciągania śliwki uważamy by połowy śliwki się nie rozpadły.
- Bierzemy w dłoń kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek układamy śliwkę, do wnętrza której wsypujemy łyżeczkę ksylitolu. Ciasto zamykamy i ponownie formujemy kulkę.
- Gotujemy we wrzątku. Od momentu wypłynięcia, około 4 minuty.
- Podajemy ze śmietanką sojową, cynamonem oraz szczyptą cukru trzcinowego.
Sobotnie, słoneczne popołudnie, oraz knedle ze śliwkami. Kilkanaście minut pracy i przenoszę swoje kubki smakowe do kuchni z dzieciństwa. Idealne połączenie, ekspresowe wykonanie,wegański rarytas. Jednym słowem - CUDNIE ! Polecam wszystkim amatorom klusek, knedli i innych ziemniaczano-mącznych wyrobów. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz