wtorek, 27 października 2015

FASOLKA PO BRETOŃSKU Z TEMPEHEM

Fasolka po bretońsku jest jedną z moich ulubionych potraw, dlatego sam nie wiem jak to się stało, że przechodząc na dietę roślinną od razu nie podjąłem się przygotowania tej potrawy. Wczoraj podczas wymyślania obiadu, doznałem olśnienia i postanowiłem przygotować ekspresową fasolę, która powinna się spodobać osobom nie lubiącym skomplikowanej kuchni. Nie pamiętam już czy wspominałem, dlaczego warto jeść fasolę, dlatego  poniżej zamieszczę informację o tym produkcie. 

"Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo, kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.
Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjne, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia". /http://www.poradnikzdrowie.pl//

  • 3 puszki białej fasoli ( Oczywiście mogłem wcześniej namoczyć fasolę, a potrawa wymyślona jest spontanicznie i nie mogłem przewidzieć tego faktu ),
  • 2 puszki pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • kopiasta łyżka majeranku,
  • opakowanie wędzonego tempehu,
  • 4 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka papryki wędzonej słodkiej,
  • papryka chilli ( zgodnie z upodobaniami ),
  • pieprz, sól.
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • olej rzepakowy.
  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy przez około 5 minut, wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Po 5 minutach wrzucamy do cebuli pokrojony w kostkę tempeh.
  3. Podsmażamy kolejne 5 minut.
  4. Dorzucamy do garnka pomidory, koncentrat, majeranek, pieprz, sól, czosnek, oraz wędzoną paprykę.
  5. Przesmażamy wszystko około 10 minut. 
  6. Dorzucamy do całości fasolę i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Co jakiś czas podchodzimy do garnka i mieszamy zawartość 

Dzięki wędzonej papryce, oraz tempehowi który również roztacza niesamowity wędzony aromat i smak, udało się uzyskać smak dzieciństwa, za którym niewątpliwie tęskniłem. Wykonanie tej potrawy, zajmuje nieco ponad 30 minut, a wspomnienie po niej zostaje bardzo długo. Pytanie czy WARTO ? Zawsze warto :) Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam fasolkę, więc muszę jak najszybciej skorzystać z tego przepisu:)
    Często spontaniczne przepisy są najlepsze:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakochasz się w tej fasolce :) Zapewniam Cię :) Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Cześć Przemo, uwielbiam fasolkę po bretońsku :) a masz jakieś pewne i niedrogie źródło tempehu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tempeh kupuje w osiedlowym sklepie ze zdrową żywnością :)

      Usuń
    2. ja kupuję tempeh na veganise.net :) mają wędzony, naturalny i marynowany Pychotka

      Usuń
  3. aż zrobiłam się głodna na myśl o tym daniu, fasolka po bretońsku to jedno z moich ulubionych <3 robiłam z wędzonym tofu, teraz czas na tempeh :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie gotuję, zobaczymy co z tego wyniknie :)
    A tak w ogóle to jest mój pierwszy krok do pozbycia się mięsa z menu!

    OdpowiedzUsuń