wtorek, 4 sierpnia 2015

TOFU W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM

Zgodnie z dzisiejszą zapowiedzią na facebooku, przedstawię dziś propozycję nie do odrzucenia. Zapewne niejednokrotnie jedliście sos słodko - kwaśny sprzedawany na litry, kilogramy w sklepach. Dzisiejsza propozycja, będzie odskocznią od "gotowców" i przybliży Wam, jakże łatwy proces tworzenia takiego sosu. Jak zwykle stawiam, na kuchnię szybką, łatwą i rozwalającą na drobne, kubki smakowe. 


SOS SŁODKO - KWAŚNY:
  • 3 duże dojrzałe pomidory lub pomidory w puszce (1 puszka) korzystając z sezonu polecam świeże,
  • 1/2 puszki ananasów (cały sok z zalewy z tej puszki ),
  • 2 małe cebulki,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka świeża,
  • imbir - ok. 1 cm świeżego,
  • 1 łyżka cukru lub innego dosładzacza (ksylitol , stewia, syrop z agawy),
  • 1,5 -2 łyżki octy jabłkowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • drobno pokrojona odrobina papryczki chilli lub szczypta sproszkowanej (niekoniecznie),
  • Sól, pieprz,
  • woda,
  • olej,1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej na 1/2 szkl. wody,

  1. Cebulę kroimy w kostkę, marchew i paprykę w słupki, ananasa jeżeli mamy w całości w plastrach na mniejsze kawałki. 
  2. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Cebulę podsmażamy z marchewką i papryką – dodajemy cukier (lub inny dosładzacz).
  4.  Po chwili dodajemy pomidory i dusimy ok. 15 min. 
  5. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa, stopniowo w miarę ubytku płyny i zagęszczania się konsystencji sosu dolewamy sok z puszki. 
  6. Dodajemy imbir starty na gęstej tarce, 1,5-2 łyżki ostu jabłkowego, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Na koniec rozrabiamy łyżkę mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki wody i stopniowo dodajemy do sosu (nie musimy wszystkiego). 
  8. Chwilę gotujemy na małym ogniu i sprawdzamy czy konsystencja sosu nam odpowiada – powinna być lekko gęsta (w razie gdyby sos okazał się za gęsty można dodać wody).

Podajemy z ryżem i grillowanym tofu.

MARYNATA DO TOFU:
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wszystko razem mieszamy w misce. Wkładamy na dłuższą chwilę pocięte w plasterki tofu. Smażymy na patelni grillowej, tak by plastry tofu zarumieniły się z każdej strony. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Bardzo interesujące danie, wypróbuję je z pewnością. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tofu?! W takim wydaniu jest super ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. stawiasz zdecydowanie za dużo przecinków, ale przepis... w dziesiątkę! :D

    OdpowiedzUsuń