sobota, 1 sierpnia 2015

BÓB DUSZONY W POMIDORACH

Od dłuższego czasu chodził za mną bób. Zazwyczaj łuskałem go i wykorzystywałem do sałatek, past, kopytek itp. Dziś postanowiłem go spożyć w postaci nienaruszonej, podduszając go w pomidorach, dodając do niego czerwonego akcentu , w zakresie kolorystycznym jak i smakowym. Jedna papryczka piri piri , pozamiatała całym daniem i sprawiła, że oszalałem na jego punkcie.


  • około 750 g bobu,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 średnie cebule,
  • 4 duże ( bardzo duże ) dojrzałe pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej ( można więcej ),
  • papryczka piri piri ( może być chilli lub jakakolwiek inna pikantna ),
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka roztartych w moździerzu ziaren kolendry,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • odrobina czosnku niedźwiedziego,
  • koperek,
  • łyżka sosu sojowego,
  • pieprz, sól do smaku,
  • oliwa z oliwek.

  1. Cebulkę kroimy w pół talarki i podsmażamy z kminem rzymskim, kolendrą, cynamonem, papryczką piri piri oraz ząbkami czosnku.
  2. Gdy towarzystwo się zeszkli dodajemy bób i chwilę go trzymamy w towarzystwie cebuli, przypraw i czosnku.
  3. Dodajemy w kostkę pokrojone pomidory, koncentrat, czosnek niedźwiedzi, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 20-25 minut co jakiś czas mieszając. 
  4. W końcowej fazie doprawiamy solą i pieprzem, sosem sojowym i wrzucamy pokrojoną kapustę pekińską. Po wrzuceniu kapusty, nie ma konieczności dalszego gotowania.
  5. Nakładamy do miski, posypujemy koperkiem i możemy się zajadać do woli. 
Nie będę się przyznawał ile zjadłem misek tego dania, ponieważ ilość jest zatrważająca. Ostrzegam zatem wszystkich łakomczuchów i entuzjastów pyszności, że danie nie pozwala na jedno podejście do garnka. Zyczę owocnego weekendu oraz smacznego :)


4 komentarze:

  1. ze mną pewnie byłoby podobnie, jak coś smakuje to dlaczego nie zjeść 'trochę' więcej?! :D świetny przepis, bardzo lubię te smaki :)

    OdpowiedzUsuń