- około 750 g bobu,
- 2 czerwone papryki,
- 3 średnie cebule,
- 4 duże ( bardzo duże ) dojrzałe pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 małej kapusty pekińskiej ( można więcej ),
- papryczka piri piri ( może być chilli lub jakakolwiek inna pikantna ),
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka roztartych w moździerzu ziaren kolendry,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- odrobina czosnku niedźwiedziego,
- koperek,
- łyżka sosu sojowego,
- pieprz, sól do smaku,
- oliwa z oliwek.
- Cebulkę kroimy w pół talarki i podsmażamy z kminem rzymskim, kolendrą, cynamonem, papryczką piri piri oraz ząbkami czosnku.
- Gdy towarzystwo się zeszkli dodajemy bób i chwilę go trzymamy w towarzystwie cebuli, przypraw i czosnku.
- Dodajemy w kostkę pokrojone pomidory, koncentrat, czosnek niedźwiedzi, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 20-25 minut co jakiś czas mieszając.
- W końcowej fazie doprawiamy solą i pieprzem, sosem sojowym i wrzucamy pokrojoną kapustę pekińską. Po wrzuceniu kapusty, nie ma konieczności dalszego gotowania.
- Nakładamy do miski, posypujemy koperkiem i możemy się zajadać do woli.
Nie będę się przyznawał ile zjadłem misek tego dania, ponieważ ilość jest zatrważająca. Ostrzegam zatem wszystkich łakomczuchów i entuzjastów pyszności, że danie nie pozwala na jedno podejście do garnka. Zyczę owocnego weekendu oraz smacznego :)
Oooo, fajny!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny :)
Usuńze mną pewnie byłoby podobnie, jak coś smakuje to dlaczego nie zjeść 'trochę' więcej?! :D świetny przepis, bardzo lubię te smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń