Podczas buszowania po kulinarnych stronach internetowych, natknąłem się na produkt, który był nazwany serem wegańskim z ziemniaków i marchewki. Nie czekając zbyt długo, postanowiłem przeprowadzić kolejny eksperyment i przystąpiłem do szybkiego działania. Efekt, który uzyskałem oczywiście zaprezentuje poniżej. Wcześniej jednak muszę ostrzec Was, że produkt jest niebezpiecznie uzależniający i na pewno podczas smakowania, nie poprzestaniecie na jednym kęsie.
- 5 średniej wielkości ziemniaków,
- 4 średniej wielkości marchewki,
- 4 łyżki płatków drożdżowych,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki agar agar,
- szczypta soli kala namak,
- do smaku sól himalajska,
- 1 łyżka czarnuszki ( opcjonalnie ).
- Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnych garnkach.
- Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Do gotowej masy dorzucamy czarnuszkę i odstawiamy do lodówki.
Nie miałem jeszcze okazji, czy taki krem nadaje się do smarowania pizzy, czy jako dodatek do makaronu. Smak jednak wskazuje, że idealnie imituje smak sera, więc bez problemu będzie komponował się ze wszystkim co domaga się sera. Mam pewne planu co do tego produktu, ale o tym już niebawem. Obiecać mogę, że nie jest to mój ostatni serowy eksperyment. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
coś pysznego!
OdpowiedzUsuńwygląda mega. mam tylko dwa pytania : co to są i gdzie można znaleźć płatki drożdżowe (szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę :/ )
OdpowiedzUsuńPłatki drożdżowe nieaktywne kupić mozna w zasadzie w każdym sklepie Eko.
UsuńNie jest to tanie, ale nie używa się tego dużo. Stanowią dodatek do potraw i to one nadają posmak serowy.
Są absolutnie pyszne.
Ja dodaję je także do farinaty Vegenerata, albo do wszelkich warzyw duszonych, czy innych peperonat.
Polecam
Intrygujące :) I naprawdę smakuje jak ser...?
OdpowiedzUsuńNadaje się do makaronu?
OdpowiedzUsuń