Brak czasu i ciągłe w życie w biegu sprawia, że nie nadążam, nie wyrabiam z bieżącym wstawianiem przepisów. Cel który sobie obrałem w tym roku, pochłania mój czas w 110% i cały czas poszukuje sposobu jak wydłużyć dobę o co najmniej 2 godziny. Jeśli w ciągu dnia wyrabiam się ze wszystkim co założyłem, muszę się liczyć z tym że zabraknie mi kilku godzina na sen i tak się zamyka błędne koło. Nie ukrywam, że z utęsknieniem czekam na moment kiedy wybiegnę z Zakopanego, wtedy będę miał pewność, że odpocznę...w biegu. Nie o moim odpoczynku jednak dziś będzie mowa, lecz o pysznym awokado, które za sprawą krótkiej obróbki termicznej zmieniło się w pyszną przekąskę, śniadanie, czy też kolację. Nie pamiętam już czy przybliżałem Wam jak wielką skarbnicą jest ten owoc, dlatego pozwolę sobie zastosować znany trik, który obejmuje kombinację klawiszy CTRL , C oraz V.
"Awokado to owoc o dużej zawartości tłuszczu. Można nim np. smarować pieczywo, a będzie tak samo smaczne jak z masłem, ale zdrowsze, bo kwasy tłuszczowe obecne w awokado chronią serce.
W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.Choć w awokado jest niewiele cukru, to ze względu na ten tłuszcz awokado jest najbardziej kalorycznym owocem: w 100 g jest 160 kcal (czyli przeciętny owoc to aż ok. 430 kcal), a np. wyjątkowo kaloryczny banan to 95 kcal w 100 g.Ale dzięki obecności tego tłuszczu cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie jemy awokado np. w sałatce.
W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Owoc ten zawiera sporo witamin C, E i A – silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin z grupy B, wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna." ( poradnikzdrowie.pl )
- kilka szt. dojrzałego awokado.
- 1 mała cukinia,
- 1 zielony ogórek,
- 1 papryczka pepperoni,
- 1/2 czerwonej papryki słodkiej,
- 1 mała cebula,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sok z połowy limonki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz, sól.
- Awokado kroimy wzdłuż, dookoła, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Smarujemy je oliwą oraz sokiem z cytryny i wkładamy na patelnię grillową lub grilla. Podpiekamy około 5 minut.
- Robiąc sałatkę, wszystkie składniki drobno kroimy, po czym mieszamy ze sobą i doprawiamy.
- W miejsce gdzie znajdowała się pestka, układamy naszą sałatkę.
Przepis niesamowicie prosty oraz szybki, czyli tak jak lubimy !!! Swoją drogą nie wiedziałem, że awokado na ciepło oddaje jeszcze więcej swych walorów smakowych. Przyznam, że nie byłem entuzjastą tego owocu, ale po obróbce termicznej, stał się on jednym z moich ulubionych. Warto spróbować. Smacznego :)
świetna propozycja na kolację!
OdpowiedzUsuńwow! swietny pomysl,musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuń