Wczorajszy powrót do domu, poza atrakcjami podróżniczymi był ubrany w uczucie głodu. Jedyne o czym marzyłem, to wlecieć do kuchni i przyrządzić coś na szybko. W związku z tym, że w ręce wpadła mi cukinia i pęczek pietruszki, postanowiłem przyrządzić placki. Nie miałem koncepcji na nie, ani też planu jak wykończyć to danie, więc postawiłem na minimalizm oraz prostotę, która w rezultacie okazała się być strzałem w dziesiątkę. Bardziej wymagający mogą oczywiście dorzucić do tego dania jakiś sos lub inny produkt, mnie wystarczyło to co znalazło się na moim talerzu.
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 1 pęczek pietruszki,
- szczypior,
- pomidory,
- pieprz, sól,
- pieprz cayenne,
- czerwona papryka,
- czerwony pieprz,
- oliwa z oliwek.
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach jarzynówki, posypujemy solą i odstawiamy na bok.
- Mleko mieszamy z mąką.
- Cukinię odsączamy z wody, która się z niej wytrąciła, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z mąką i mlekiem.
- Doprawiamy, zgodnie z naszymi upodobaniami.
- Smażymy na rozgrzanej oliwie, tak by się zarumieniły z każdej strony.
W związku z tym, że nie miałem czasu, ani też fantazji by udekorować to danie, poszedłem po najmniejszej linii oporu. Na placki położyłem plasterki pomidora i posypałem je szczypiorem oraz czerwonym pieprzem. Wariacji w tym zakresie może być tysiąc, ja wybrałem tę najprostszą z racji dostępności, a raczej niedostępności składników twórczych :) Miłego dnia życzę :) Smacznego :)
często właśnie cukiniowe placuszki zajadam z plastrami pomidora, są bardzo smaczne, a przy tym pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńSam byłem zaskoczony tym prostym połączeniem :)
Usuńpolecam placuszki posmarować pesto i poukładać tak żeby się na siebie nakładały. Do tego jakaś pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńOkrojone były zasoby kuchenne , dlatego taki ubogi, ale jakże smaczny zestaw :)
Usuń:) a jak myślisz jaką mąką można by było zastąpić makę pszenną ?
OdpowiedzUsuń