poniedziałek, 20 lipca 2015

SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM

W niedzielę, jak to w niedzielę człowiek szuka szczęścia na plaży, biegając, jeżdżąc na rowerze, spędzając czas na błogim lenistwie przygotowując się na poniedziałkowy strzał. W poszukiwaniu szczęścia udałem się do kuchni, gdzie bardzo szybko i sprawnie przyrządziłem ciasto, wykorzystując do tego rabarbar, który czekał na swoją kolej. Kombinowanie w tym przypadku odstawiłem na drugi plan, a postawiłem na prostotę i minimalizm składnikowy. 


  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • garść siemienia lnianego,
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • oliwa z posmarowania tortownicy ( 23cm ). 
  1. Suche składniki mieszamy ze sobą.
  2. Dodajemy składniki mokre i powtarzamy czynność mieszającą.
  3. Przekładamy ciasto do wysmarowanej oliwą tortownicy i wrzucamy na wierzch pokrojony w kostkę rabarbar.
  4. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 40 minut. 

Po pierwszym kęsie, ciężko było mi się oderwać od tego ciasta. Po leżakowaniu na słońcu i szaleństwach w wodzie, takie ciepłe ciasto rozwaliło moje kubki smakowe. Jeśli masz rabarbar i chwilę czasu, zachęcam do wypróbowania tego przepisu :) Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Czy zamiast pszennej można razową i coś zamiast cukru?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałem, choć myślę że można poeksperymentować :)

      Usuń
    2. Zamiast cukru może być ksylitol :)

      Usuń
  2. pamiętam jak w tym sezonie zrobiłam ciacho z rabarbarem... znikało w błyskawicznym tempie! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zniknęło, jeszcze tego samego dnia :)

      Usuń
  3. Przepraszam,ciasto bez jaj?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siemie lniane jest weganskim zamiennikiem. Działa na tej samej zasadzie ale bez angażowania bogu winnej Pani Kury ;)

      Usuń
    2. Tak jak napisał Szymon :) 2 rok piekę ciasta bez jaj i wychodzą pysznie

      Usuń
  4. A co gdyby zamiast mleka użyć wody?

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne!! w mojej wersji maka: orkiszowa zmieszna z owsiana i kokosowa, ksylitol i maliny zamiast rabarbaru!! pycha!

    OdpowiedzUsuń