wtorek, 28 lipca 2015

KLOPSKI W SOSIE KOPERKOWYM Z POMIDORAMI

Pogoda powoli przygotowuje się do wejścia w tryb jesienny i troszkę nas "olewa". Pomiędzy jednym bieganiem, a drugim czas pomyśleć o obiedzie, który pozwoli bezawaryjnie pokonać drugą, biegową część dnia. W dzisiejszym menu, szef kuchni przewidział klopski, pulpecki, kulki mocy ( nazewnictwo nie jest ważne ) w sosie z dużą ilością koperku w towarzystwie dojrzałych pomidorów. 



KLOPSIKI :
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka mielonego lnu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek,
  • sól, pieprz,
  • mąka kukurydziana do panierki,
  • olej.
  1. W misce mieszamy kaszę jaglaną z soczewicą. 
  2. Wciskamy przez praskę ząbek czosnku i siekany koperek. 
  3. Wszystko razem mieszamy dodając len i przyprawy. 
  4. Formujemy małe klopsiki (lekko spłaszczone kulki), obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju delikatnie przewracając z jednej i drugiej strony.

SOS:
  • 2 średnie cebule,
  • 1 mniejsza cukinia,
  • 1 większy mocno dojrzały pomidor,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • koperek,
  • śmietanka sojowa – nadająca się do sosów,
  • sól, pieprz,
  • cytryna,
  • woda,
  • olej.

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek – podsmażamy. 
  2. Po chwili dorzucamy pokrojoną w większą kostkę cukinię – smażymy dalej. 
  3. Następnie na patelni ląduje pokrojony pomidor i sporą ilość pokrojonego koperku - dolewamy wody i dusimy. Warzywa dusimy do miękkości – w razie potrzeby dolewając wody, pamiętając aby utrzymywać konsystencje sosu. 
  4. Wsypujemy łyżkę płatków drożdżowych. Zawartość patelni można potraktować widelcem rozgniatając ją lekko ;)
  5.  Przyprawiamy solą, pieprzem, dolewamy śmietanki wg uznania i skrapiamy na koniec do smaku cytryną.
Na talerzu zabrakło świeżych warzyw, ale z racji tego, że ostatnio mam wielką fazę na koperek, ów gość zrekompensował wszystko. Do zdjęcia użyłem rozsądnej ilości świeżego koperku, lecz podczas konsumpcji szalałem bez opamiętania. Polecam klopsa z pyrami ! Smacznego :)

2 komentarze:

  1. za te klopsiki zabiorę się prędzej czy później, moje smaki w 100% :)

    OdpowiedzUsuń