Pogoda powoli przygotowuje się do wejścia w tryb jesienny i troszkę nas "olewa". Pomiędzy jednym bieganiem, a drugim czas pomyśleć o obiedzie, który pozwoli bezawaryjnie pokonać drugą, biegową część dnia. W dzisiejszym menu, szef kuchni przewidział klopski, pulpecki, kulki mocy ( nazewnictwo nie jest ważne ) w sosie z dużą ilością koperku w towarzystwie dojrzałych pomidorów.
KLOPSIKI :
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
- 1 łyżka mielonego lnu,
- 1 ząbek czosnku,
- koperek,
- sól, pieprz,
- mąka kukurydziana do panierki,
- olej.
- W misce mieszamy kaszę jaglaną z soczewicą.
- Wciskamy przez praskę ząbek czosnku i siekany koperek.
- Wszystko razem mieszamy dodając len i przyprawy.
- Formujemy małe klopsiki (lekko spłaszczone kulki), obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju delikatnie przewracając z jednej i drugiej strony.
SOS:
- 2 średnie cebule,
- 1 mniejsza cukinia,
- 1 większy mocno dojrzały pomidor,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- koperek,
- śmietanka sojowa – nadająca się do sosów,
- sól, pieprz,
- cytryna,
- woda,
- olej.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek – podsmażamy.
- Po chwili dorzucamy pokrojoną w większą kostkę cukinię – smażymy dalej.
- Następnie na patelni ląduje pokrojony pomidor i sporą ilość pokrojonego koperku - dolewamy wody i dusimy. Warzywa dusimy do miękkości – w razie potrzeby dolewając wody, pamiętając aby utrzymywać konsystencje sosu.
- Wsypujemy łyżkę płatków drożdżowych. Zawartość patelni można potraktować widelcem rozgniatając ją lekko ;)
- Przyprawiamy solą, pieprzem, dolewamy śmietanki wg uznania i skrapiamy na koniec do smaku cytryną.
Na talerzu zabrakło świeżych warzyw, ale z racji tego, że ostatnio mam wielką fazę na koperek, ów gość zrekompensował wszystko. Do zdjęcia użyłem rozsądnej ilości świeżego koperku, lecz podczas konsumpcji szalałem bez opamiętania. Polecam klopsa z pyrami ! Smacznego :)
za te klopsiki zabiorę się prędzej czy później, moje smaki w 100% :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Danie idealne :)
Usuń