wtorek, 16 czerwca 2015

ZUPA KREM Z BATATÓW

Wczoraj bardzo ambitnie zabrałem się do gotowania i postanowiłem przygotować całą deskę smakołyków. Niestety nie zawsze w kuchni wszystko wychodzi i z tego co przygotowałem zaprezentuje tylko 2 elementy, które smakują naprawdę przepysznie. Poddenerwowanie spowodowało, że wolałem nie fotografować swojej twarzy z jedzeniem, gdyż mógłbym wyglądać na zdjęciu jak pit bull broniący swojej michy. Poniżej szybki przepis na to co udało się uratować z wczorajszego obiadu. 


ZUPA :
  • 3 bataty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cm kawałek imbiru,
  • gałka muszkatołowa,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego,
  • pieprz, sól,
  • olej z pestek winogron,
  1. Bataty obieramy kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, układamy na nich gałązki tymianku i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
  2. Cebulę i czosnek podsmażamy z imbirem, gałką muszkatołową w garnku z grubym dnem,zalewamy bulionem. Na początku dodajemy połowę bulionu. 
  3. Wrzucamy upieczone bataty, miksujemy i doprawiamy. W razie potrzeby dolewamy bulionu lub mleka roślinnego  by zupa nie była za gęsta . 

Jako dopełnienie wymyśliłem sobie fasolkę szparagową w stylu włoskim, przygotowywaną w tempie ekspresowym. Do jej wykonania potrzebujemy:
  • 0,5 kg zielonej fasolki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek 1/4 szklanki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól.
Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Tak przygotowany sos wrzucamy do fasolki i mieszamy. Zupę podałem z podsmażonymi kiełkami STIR FRY, które ostatnio coraz częściej przewijają się w mojej kuchni jako dodatek do zup lub sałatek. Dziś bez fajerwerków, ale równie smacznie, mówię dzień dobry i życzę smacznego :)

1 komentarz: