W związku ze zbliżającym się startem na dystansie niespełna 150 kilometrów, staram się ładować węglowodany przy każdej okazji. Oczywiście wiadomym jest fakt, że nie będę jadał suchego ryżu, ani też makaronu ubarwionego przyprawami, dlatego dziś jako dodatek do makaronu ryżowego, przygotowałem warzywa w woku. Z tego co mi wiadomo zagląda tutaj sporo osób aktywnych, zabieganych w poszukiwaniu potraw szybkich i smacznych. Właśnie z dedykacją dla nich postanowiłem zaprezentować to danie, które smakuje zawsze.
- 1 opakowanie makaronu ryżowego,
- 1 mała cukinia,
- 1 papryka,
- 3 cebule dymki wraz ze szczypiorem,
- kilka różyczek brokuła,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cm kawałek imbiru,
- papryczka chili,
- 4 pieczarki,
- garść zielonej fasolki szparagowej.
- mała kapusta pekińska,
- olej ryżowy,
- sos sojowy,
- pieprz, sól.
- Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Brokuła i fasolkę wrzucamy do wrzątku na 3 minuty, po czym zalewamy zimną wodą by je zahartować.
- Czosnek, papryczkę oraz imbir drobno kroimy i podsmażamy w woku na małej ilości oleju ryżowego..
- Dodajemy grzyby oraz pokrojoną w słupki marchewkę i podsmażamy przez około 2 minuty cały czas mieszając.
- Marchew i grzyby odsuwamy na bok i dodajemy cukinię oraz paprykę z cebulą dymką. Smażymy przez kolejne 2 minuty.
- Po upływie 2 minut, wszystko odsuwamy na boki i dodajemy brokuła, fasolkę oraz pokrojoną w paski kapustę. Smażymy przez kolejne dwie minuty.
- Dodajemy sos sojowy, pieprz sól i wszystko mieszamy z makaronem i szczypiorem pokrojonym w 5 cm słupki.
- Przed podaniem posypujemy podprażonym na patelni sezamem.
Osobom które miały już styczność z tym daniem, nie trzeba go opisywać i reklamować, a wszyscy którzy się jeszcze wahają niech się skuszą na ten ekspresowy obiad. Dzień dobry :) Smacznego :)
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń